Bazsalikomos húsgombócok paradicsomszószban metélt tésztával recept

Bazsalikomos húsgombócok paradicsomszószban metélt tésztával
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
316

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Varázsoljuk a nyár ízeit és színeit a tányérunkra!

2 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A húsgombóchoz:

  • 30 dkg darált hús (sertés)
  • 1 fej kisebb lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • bazsalikom (lehetőleg frissen szedett)

A paradicsomszószhoz:

  • 5 dkg bacon
  • 5 dl paradicsomlé
  • 6 db kisebb paradicsom
  • 1 dl zöldségalaplé
  • 2 evőkanál barna cukor
  • csipet só
  • bazsalikom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 20 dkg szélesmetélt

Elkészítés

A lilahagymát és a bazsalikomot vágjuk fel nagyon apróra, majd adjuk hozzá a darált húshoz. Ezután nyomjuk bele a fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük. Keverjük össze, majd adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan gyúrjuk össze a masszát. Ha esetleg túl lágy lenne, akkor keverjünk hozzá zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen.

Az összegyúrt masszából formázzunk golyókat, majd vajjal kikent muffin formába tegyük bele. Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük készre.

Ameddig a húsgolyók sülnek, készítsük el a szintén bazsalikomos paradicsomszószt.

Annyi jó érett paradicsomot turmixoljunk le, hogy 5 dl paradicsomlevet kapjunk. Ízlés szerint átszűrhetjük, hogy a magok ne kerüljenek bele, de én ezt nem tettem.

Ízlés szerinti mennyiségű bazsalikomot aprítsuk fel jó apróra, majd keverjük hozzá a paradicsomléhez.

A szeletelt bacont vágjuk fel vékony csíkokra, majd egy serpenyőbe az olívaolajon süssük szép pirosra. Amikor már megpirult, adjuk hozzá a barna cukrot, és kevergetve karamellizáljuk 1-2 percig.

Ezután öntsük fel a bazsalikomos paradicsomlével és a zöldségalaplével. Szórjuk meg egy csipet sóval, majd szép lassan főzzük kb. 10 percig. Ekkor tegyük bele a félbevágott kisebb paradicsomdarabokat, majd néha óvatosan megkeverve főzzük még 10 percig.

A sütőből vegyük ki a közben megsült húsgombócokat, majd tegyük bele a paradicsomszószba. Óvatosan keverjük össze, majd főzzük még pár percig, hogy az ízek összefőjenek és a szósz kellően besűrűsödjön.

A metélt tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le. Ezután hevítsünk fel egy evőkanál olajat, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, és alaposan keverjük, melegítsük össze. Közben ízlés szerint sózzuk meg.

Tálaláskor szedjük tányérokra a tésztát, majd halmozzuk a tetejére a húsgombócot és a paradicsomdarabokat. Végül locsoljuk meg a paradicsomszósszal és úgy kínáljuk.


Bazsalikomos húsgombócok paradicsomszószban metélt tésztával recepthez kapcsolódó receptek

Bazsalikomos húsgombócok paradicsomszószban metélt tésztával

Bazsalikomos húsgombócok paradicsomszószban metélt tésztával

Varázsoljuk a nyár ízeit és színeit a tányérunkra!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés