Bécsi almás pite recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 100 perc
Megnézték: |
A szomszéd pitéje: finomabb vagy sem? Döntsd el Te, és süsd meg ezt a bécsi almás pitét.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 32 dkg liszt + a sütéshez
- 8 dkg cukor
- 0.5 db citrom héja, reszelve
- 2 db tojás
- 16.5 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 1 db tojássárgája
- só
A töltelékhez:
- 10 dkg mazsola
- 4 db alma
- 4 db babapiskóta
- 10 dkg dió, apróra vágva
- 6.5 dkg cukor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés
A lisztet egy edénybe szitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a citromhéjat és a tojást. Kézzel morzsalékos tésztát készítünk, miközben a vajat kisebb adagokban folyamatosan hozzáadjuk. A tésztából cipót formálunk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A mazsolát egy edényben felöntjük annyi forró vízzel, hogy éppen ellepje, és 15 perc áztatás után jól lecsepegtetjük. Az almákat meghámozzuk és kimagozzuk, majd felkockázzuk, és egy nagyobb edényben jól elkeverjük a babapiskótával, a mazsolával, a dióval, a cukorral, a fahéjjal és a szoba-hőmérsékletű vajjal.
A sütőt 180 ºC-ra előmelegítjük. Egy sütőformát kivajazunk, a tészta kétharmadát belisztezett lapon kinyújtjuk, és a sütőforma aljába helyezzük úgy, hogy az oldalait is kibéleljük.
A tölteléket a sütőformában lévő tészta tetejére kanalazzuk, a maradék tésztát pedig kinyújtjuk, és a töltelék tetejére tesszük úgy, hogy az alsó tésztaréteg széleivel összezárjuk. A tetejét megkenjük az enyhén felvert tojássárgájával, és kb. 45 percig sütjük.