Bécsi almás pite

Bécsi almás pite

A szomszéd pitéje: finomabb vagy sem? Döntsd el Te, és süsd meg ezt a bécsi almás pitét.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 32 dkg liszt + a sütéshez
  • 8 dkg cukor
  • 0.5 db citrom héja, reszelve
  • 2 db tojás
  • 16.5 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 1 db tojássárgája

A töltelékhez:

  • 10 dkg mazsola
  • 4 db alma
  • 4 db babapiskóta
  • 10 dkg dió, apróra vágva
  • 6.5 dkg cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál vaj
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet egy edénybe szitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a citromhéjat és a tojást. Kézzel morzsalékos tésztát készítünk, miközben a vajat kisebb adagokban folyamatosan hozzáadjuk. A tésztából cipót formálunk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A mazsolát egy edényben felöntjük annyi forró vízzel, hogy éppen ellepje, és 15 perc áztatás után jól lecsepegtetjük. Az almákat meghámozzuk és kimagozzuk, majd felkockázzuk, és egy nagyobb edényben jól elkeverjük a babapiskótával, a mazsolával, a dióval, a cukorral, a fahéjjal és a szoba-hőmérsékletű vajjal.

A sütőt 180 ºC-ra előmelegítjük. Egy sütőformát kivajazunk, a tészta kétharmadát belisztezett lapon kinyújtjuk, és a sütőforma aljába helyezzük úgy, hogy az oldalait is kibéleljük.

A tölteléket a sütőformában lévő tészta tetejére kanalazzuk, a maradék tésztát pedig kinyújtjuk, és a töltelék tetejére tesszük úgy, hogy az alsó tésztaréteg széleivel összezárjuk. A tetejét megkenjük az enyhén felvert tojássárgájával, és kb. 45 percig sütjük.