Bécsi töltött-sült túrós palacsinta recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
Régi jól bevált recept a szomszédból.
- 100 gr finomliszt
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 2.5 dl tej
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál rum
A töltelékhez:
- 50 gr puha mazsola
- 2 evőkanál rum
- 3 evőkanál lágy vaj/margarin
- 2 db tojás
- só
- 100 gr porcukor
- 250 gr krémtehéntúró
- 1 db biocitrom reszelt héja
Az öntethez:
- 1 db tojás
- 30 gr porcukor + a szóráshoz
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor (10 g)
- 1 dl tej
Elkészítés
A palacsintához simára keverjük a lisztet a tejben eldolgozott sóval és tojásokkal, lefedjük, 30 percet pihentetjük, aztán hozzáadjuk az olajat és a rumot (ha szükséges, egy kevés buborékos ásvány-/szódavízet is), és 8-10 palacsintát sütünk belőle.
A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és meglocsoljuk a rummal. A teljes mennyiségből elvett vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy nem túl mély, csinos sütőedényt (ebben fogjuk tálalni).
A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A maradék vajat/margarint habosra-krémesre keverjük a porcukorral, az egyenként hozzáadott tojássárgákkal és a túróval. Belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját (A), aztán óvatosan, hogy össze ne törjük, (lyukas fakanállal) lazán beledolgozzuk a tojáshabot (B), végül a mazsolát a rummal együtt.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Arányosan elosztva megkenjük a túrókrémmel a palacsintákat, feltekerjük (D), majd félbevágjuk, és vágott felükkel fölfelé, kissé egymásra csúsztatva-támasztva beleállítjuk a sütőedénybe (D).
Az öntethez (botmixerrel) simára-habosra keverjük a tojást a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. A palacsintarakottas tetejére locsoljuk (F), és a forró sütőben aranybarnára sütjük (20-25 perc). 5 percig pihentetjük, megszórjuk porcukorral, és a sütőedényben tálaljuk.