Bélszín Stroganoff módra recept

Bélszín Stroganoff módra
3.5 6

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
31717

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a finom bélszíncsíkokból és tejszínes mártásból álló recept állítólag egy 18. századi francia szakácstól származik, aki gazdájáról, egy orosz kereskedőről nevezte el.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 db nagy fej lila hagyma
  • 25 dkg vargánya vagy tinórú gomba
  • 55 dkg bélszín
  • 2 kiskanál zöld bors lében
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 3 dl főzőtejszín
  • 8 dkg csemegeuborka
  • 1 kis csomó metélőhagyma

Elkészítés

Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olajat. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, vékony szeletekre vágjuk, és mérsékelt hőfokon 2–3 perc alatt megfonnyasztjuk.

Közben a gombát megtisztítjuk, félbevágjuk, és a hagymához adjuk. Emeljük a hőfokot, és állandóan kevergetve kb. 5 percig pirítjuk, míg megpuhul és a leve elfő.

Míg a gomba fő, a bélszínt nagyon vékony szeletekre, majd a rostjait keresztezve keskeny csíkokra vágjuk (hogy gyorsabban haladjunk, néhány szeletet egymásra tehetünk).

A gombát és a hagymát egy tálba rakjuk és félretesszük.

A serpenyőbe újabb evőkanál olajat teszünk, és magas hőfokon felforrósítjuk. A hús felét a serpenyőbe tesszük és állandóan kevergetve 2–3 percig pirítjuk, majd kivesszük a serpenyőből és melegre tesszük. A maradék olajat felforrósítjuk, és a másik adag húst is megpirítjuk

A hagymát, a gombát és a hús első adagját visszatesszük a serpenyőbe. A zöld borsot mozsárban összetörjük, és ugyancsak a serpenyőbe tesszük. Kissé megsózzuk, és 2 perc alatt felforrósítjuk.

A mustárt a főzőtejszínbe keverjük, az uborkát lecsepegtetjük, mindkettőt hozzáadjuk a húshoz és jól összekeverjük. Felmelegítjük, de már nem főzzük. A metélőhagymát megmossuk, szárazra töröljük, felaprítjuk és a húsra szórjuk.

Tipp:

A bélszínt Stroganoff módra tálalhatjuk rizzsel, burgonyapürével vagy főtt tésztával, és adhatunk mellénzöld salátát.nEz a fogás sertés- vagy bárányhúsból, vagy akár csirkemellből is elkészíthető.

A recept tápértéke:

TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN: 563 kcal/2365 kJ energia, 14 g szénhidrát, 35 g fehérje, 41 g zsír (ebből 16 g telített zsírsav), vitaminok: A-vitamin, B-vitaminok és E-vitamin.


Bélszín Stroganoff módra

Bélszín Stroganoff módra

Ez a finom bélszíncsíkokból és tejszínes mártásból álló recept állítólag egy 18. századi francia szakácstól származik, aki gazdájáról,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Bélszín Stroganoff módra recepthez

Seepheerd - 2012. március 02.
Olyan szépen leírtad hogy francia szakács, Stroganof család, blablabla... És az uborka akkor miért is maradt ki?
robull - 2011. július 31.
Háááááááááát....nem tom ki hogy van vele de a hagyma alá szokás finom bacon szalonnát is vágni ám csíkokra........de ez csak az én véleményem. Tehát a bacon julienne...hagyma finomra nem félfőre....gomba nem cikk hanem szelet.....vékony bélszín csík (csak bélszín nem más) a többi egész jól le van írva és nem pirítgatjuk külön, hanem akkora edényt választunk amekkorában egyszerre megpirul. Ez az én véleményem. Mindenki úgy csinálja ahogy neki tetszik. Még valami nem adunk burgonyát stroga mellé hanem rizst. Remélem nem bántottam meg senkit.
levi - 2011. május 10.
Szerintem ebben pont a bélszín a lényeg, de ti tudjátok. Az összes többi sallang ami benne van.
Ilka - 2011. április 20.
Szinte bármilyen húsból elkészíthető, ez csupán pénztárca kérdése. Én ellenben egyszerűbben készítem, a zsiradékban megpirítom a hagymát, utána a vékony csíkokra vágott húst, majd hozzáadom a gombát, végül a vékony csíkokra vágott uborkát. Fűszerezés után (mikor már megpuhult a hús) 2 dl tejfölt elkeverek 2 dl tejszínnel és 2 evőkanál mustárral, s azzal öntöm nyakon, majd jól kiforralom. Ha ezt a változatot is kipróbáljátok, remélem nem bánjátok meg.
thumb
muszy - 2011. április 13.
Jól hangzik a pulykás változat is! Nyami!
thumb
Receptvarázs - 2011. április 12.
Kedves Muszy, pulykából is isteni :) http://www.receptvarazs.hu/receptek/3685/pulyka_stroganoff_modra
thumb
muszy - 2011. április 12.
Bélszín híján, sertéshúsból készítettem el. És csak csiperke gombám volt otthon, de nagyon jó lett. Szép napot!