Benedek-tojás recept

Benedek-tojás
0.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Megnézték:
7016

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a fogást először 1920-ban, a New-York-i Delmonico étteremben készítették. Általában sonkával vagy baconszalonnával készül, és gazdag vajas mártással leöntve tálalják. Mi zsírszegény joghurtos-metélőhagymás hollandi mártást kanalazunk rá, mely nem kevésbé ízletes, és szintén kiemeli a buggyantott tojás meg a pármai sonka ízét.
4 személyre

  • 0 só és fekete bors
  • 4 db
  • 4 szelet pármai sonka összesen kb. 5 dkg, a zsíros részek levagdosva
  • 1 kiskanál ecet
  • 4 db puffancs félbevágva

A joghurtos-metélőhagymás hollandi

  • 1 kiskanál dijoni mustár
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál metélőhagyma összevágva

A díszítéshez

  • 1 evőkanál metélőhagyma összevágva

A joghurtos-metélőhagymás hollandi

  • 1.5 dkg görög joghurt

Elkészítés

Először elkészítjük a hollandi mártást. A 2 tojássárgáját egy tűzálló tálban habverővel elkeverjük a mustárral és a joghurttal. Forró vízzel teli lábas fölött 12–15 perc alatt besűrítjük a mártást. (Ne ijedjünk meg, mert először hígabb lesz, de aztán besűrűsödik.) Hozzáadjuk a metélőhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzhelyről, de a forró vizes lábas fölött melegen tartjuk.

Egy serpenyőt félig megtöltünk vízzel. Felforraljuk, azután beleöntjük az ecetet. Mérsékeljük a hőfokot, hogy a víz csak csendesen gyöngyözve forrjon, majd a tojásokat egyenként óvatosan a vízbe csúsztatjuk. Egy-egy tojást 3-4 percig főzünk, a főzési idő vége felé a sárgáját a forró vízzel locsolgatjuk.

Közben a grillsütőt magas hőfokon előmelegítjük. A félbevágott puffancsokat kb. 1-1 percig mindkét oldalukon enyhén megpirítjuk. Az alsó felüket előmelegített tányérokra tesszük, majd mindegyikre ráterítünk egy sonkaszeletet, kissé összegyűrve, hogy lehetőleg ne lógjon le róla.

Szűrőkanállal egyenként kiemeljük a tojásokat a vízből, és háztartási törlőpapíron lecsurgatjuk őket, majd, ha csinosítani szeretnénk, ollóval körbe is vághatjuk a tojásfehérje peremét. A bugygyantott tojásokat a sonkás szendvicsekre helyezzük.

A melegen tartott hollandi mártást a tojásokra kanalazzuk, majd mindegyiket megszórjuk pirospaprikával és metélőhagymával. A félbevágott puffancsok felső felét rátehetjük a tojásokra, vagy mellé is kínáljuk. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Pármai helyett vegyünk sovány főtt sonkát. • A hollandi mártást metélőhagyma helyett 1 evőkanál összevágott, friss tárkonnyal vagy 3 dkg felaprított vízitormával is ízesíthetjük, ekkor a kész tojást is ilyen hajtásokkal díszítjük. • Tojásos crostinihez 8 vékony szelet ciabatta kenyeret közepes hőfokra előmelegített grillsü- tőben mindkét oldalán világosbarnára pirítunk. Egy gerezd fokhagyma vágott oldalával bedörzsöljük a kenyereket, majd 3 ovális paradicsomot vékonyan felkarikázunk és a pirítósokra teszünk. A hollandi mártást az alaprecept szerint készítjük el, de a főzés elején hozzáadunk még egy csipetnyi sáfrányszálat, és a metélőhagymát elhagyjuk. A mártást melegen tartjuk. Egy teflonserpenyőben megolvasztunk 1,5 dkg vajat, és 3-4 perc alatt puhára párolunk benne 20 dkg vegyes erdei gombát (a nagyobbakat felszeljük). Hozzákeverünk 1 evőkanál összevágott metélőhagymát, a paradicsomkarikák tetejére kanalazzuk, és mindegyik szendvicsre 1-1 buggyantott tojást teszünk. Rácsurgatjuk a hollandi mártást, és azonnal tálaljuk.

Miért egészséges?

• A tojás teljes zsírtartalma a sárgájában van. Ez tojásonként kb. 6 g zsírt jelent, amely zömében telítetlen zsírsavakból áll. • A prosciutto sózott, levegőn szárított olasz sonka. Ebből a fajtából a legismertebb a pármai sonka. Baconszalonna helyett használhatjuk, főként, ha, mint ebben a receptben is, levágjuk róla a zsíros részeket. • A metélőhagyma a hagymafélék családjába tartozik. A hagymafélék általában étvágygerjesztő és élénkítő hatásúak, vélhetően a bennük található kénvegyületek miatt.

A recept tápértéke:

Adagonként, Energia 453 kcal (1889 kJ), fehérje 22 g, zsír 22 g (ebből telített 5 g), szénhidrát 46 g, (ebből cukor 21 g), rost 7 g, B12-vitamin, cink, A-, B2-vit., niacin, kalcium, réz, vas, B6-, E-vitamin, folsav, kálium, szelén


Benedek-tojás

Benedek-tojás

Ezt a fogást először 1920-ban, a New-York-i Delmonico étteremben készítették. Általában sonkával vagy baconszalonnával készül, és gazdag vajas mártással leöntve tálalják. Mi zsírszegény joghurtos-metélőhagymás hollandi mártást kanalazunk…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés