Berlini fánk recept

Berlini fánk
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
4389

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A hagyományos recept szerint a berlini fánkot (vagy másik közismert nevén a berlinert) sárgabaracklekvárral töltik meg, de vanília- vagy csokoládépudingot is tehetünk bele.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 50 dkg liszt egy kevés a nyújtáshoz
  • 1 db tojássárgája
  • 6 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj
  • 1.25 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 20 dkg lekvár (pl. sárgabarack- földieper- vagy meggylekvár)
  • zsiradék a kisütéshez
  • cukor vagy porcukor a beszóráshoz

Elkészítés

A lisztet tálba szitáljuk, és a közepén kialakítunk egy mélyedést. Az élesztőt elmorzsoljuk, és a cukorral 0,5 dl langyos tejben feloldjuk. Az élesztős tejet a mélyedésbe öntjük, és rászórunk egy kevés lisztet. Letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg a felszíne repedezni nem kezd.

A maradék tejet, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat a kovászhoz adjuk, és kézi mixer dagasztókarjával az egészet összegyúrjuk. A tésztát letakarva 30 percig kelesztjük, azután még kb. 5 percig erőteljes mozdulatokkal dagasztjuk és ütögetjük.

A tésztát egy kevés liszten körülbelül 2,5 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 8 cm átmérőjű korongokat szaggatunk ki belőle. Letakarjuk, és 15 percig kelni hagyjuk.

A zsiradékot 180 °C-ra hevítjük. A fánkokat bő olajban szép pirosra sütjük, közben egyszer megfordítjuk. Háztartási törlőpapíron lecsepegtetjük.

A lekvárt hosszú fúvókával ellátott nyomózsákba tesszük, és megtöltjük a fánkokat. Cukorral vagy porcukorral meghintjük, és azonnal tálaljuk.


Berlini fánk recepthez kapcsolódó receptek

Berlini fánk

Berlini fánk

A hagyományos recept szerint a berlini fánkot (vagy másik közismert nevén a berlinert) sárgabaracklekvárral töltik meg, de vanília- vagy csokoládépudingot is tehetünk bele.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés