Berlini fánk recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 70 perc
Megnézték: |
Az öklömnyi, lekvárral töltött és forró zsírban kisütött, kelt tésztából készült labdácskákat Németországban mindenütt Berliner-nek hívják, csak Berlinben nevezik nemes egyszerűséggel fánknak.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 50 dkg liszt
- 1.25 dl tej
- 6 dkg cukor
- 1 db citrom
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 5 dkg élesztő
- 20 dkg lekvár
- zsiradék a kisütéshez
- cukor a tészta beszórásához vagy máz a bevonásához
Elkészítés
Szitáljuk a lisztet egy tálba, és alakítsunk ki a közepén mélyedést. Langyosítsunk fel 2 evőkanál tejet, és oldjuk felbenne a cukrot és az élesztőt. Öntsük a mélyedésbe. Szórjuk meg kevés liszttel, és addig kelesszük, amíg a teteje repedezni nem kezd.
Mossuk meg a citromot, töröljük szárazra és reszeljük le félig a héját. Adjuk a maradék tejet, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat a kovászhoz, keverjük össze, és gyúrjuk az egészet sima tésztává. Kelesszük letakarva 30 percig. Szaggassunk ki belőle fánkokat, töltelékként tegyünk minden fánk közepébe egy kiskanálnyi lekvárt. Kelesszük tovább letakarva.
Forrósítsuk fel a zsírt (vagy olajat), amíg buborékok jelennek meg a fakanálon, és süssük a fánkokat bő zsírban úszva szép pirosra, közben egyszer fordítsuk meg. Csepegtessük le, és forgassuk még forrón cukorba, vagy vonjuk be cukormázzal.