Berni vajas kalács recept

Berni vajas kalács

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
elvis

Nehézség:

Elkészítési idő:

240 perc

Megnézték:
19

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


ezt a svájci kalács receptet egy blogon találtam, azóta gyakran készítem, mert nem lehet elrontani és nagyon finom. Eredetileg cukor nélkül készül, de én édesen jobban szeretem.
4 személyre

  • Kochstück
  • 25 g búzadara
  • 125 g teljes tej
  • 10 g só
  • Tészta
  • Kochstück
  • 450 g búzaliszt
  • 25 g tönkölyliszt
  • egy tojás
  • 150 g teljes tej
  • 10 g friss élesztő
  • 100 g vaj
  • Tojássárgája megkenni

Elkészítés

Elkészítjük az ún. kochstück-öt, amely nedvességet ad a tésztának, nem érdemes kihagyni: a hozzávalókat összeforraljuk, amíg sűrű nem lesz, és ezt a tejbegrízt fóliával lefedjük úgy, hogy a fólia érintkezzen a tejbegrízzel, így hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A tészta hozzávalóit bedagasztjuk a vaj kivételével. Én dagasztógépben 5 percet a leggyengébb fokozaton, majd 10 percet erősebb fokozaton dagasztom, ekkor kis darabokban hozzáadom a vajat, és addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ez kb. 10 perc dagasztás a vajjal együtt.

Egy órát pihentetem a tésztát, majd 4 felé vágom (lehet több is) és megfonom. Itt meg lehet kenni tojással. Megvárom, amíg duplájára megkel (kb. 15 perc szobahőmérsékleten), és 220 C-ra előmelegített sütőbe teszem, a hőmérsékletet azonnal visszaveszem 170 C-ra, így sütöm 30 percet.

Rácson hagyom kihűlni.


Berni vajas kalács

Berni vajas kalács

ezt a svájci kalács receptet egy blogon találtam, azóta gyakran készítem, mert nem lehet elrontani és nagyon finom. Eredetileg cukor nélkül készül, de én édesen jobban szeretem.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés