Berni vajas kalács

Berni vajas kalács
ezt a svájci kalács receptet egy blogon találtam, azóta gyakran készítem, mert nem lehet elrontani és nagyon finom. Eredetileg cukor nélkül készül, de én édesen jobban szeretem.
4 személyre

  • Kochstück
  • 25 g búzadara
  • 125 g teljes tej
  • 10 g só
  • Tészta
  • Kochstück
  • 450 g búzaliszt
  • 25 g tönkölyliszt
  • egy tojás
  • 150 g teljes tej
  • 10 g friss élesztő
  • 100 g vaj
  • Tojássárgája megkenni
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Elkészítjük az ún. kochstück-öt, amely nedvességet ad a tésztának, nem érdemes kihagyni: a hozzávalókat összeforraljuk, amíg sűrű nem lesz, és ezt a tejbegrízt fóliával lefedjük úgy, hogy a fólia érintkezzen a tejbegrízzel, így hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A tészta hozzávalóit bedagasztjuk a vaj kivételével. Én dagasztógépben 5 percet a leggyengébb fokozaton, majd 10 percet erősebb fokozaton dagasztom, ekkor kis darabokban hozzáadom a vajat, és addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ez kb. 10 perc dagasztás a vajjal együtt.

Egy órát pihentetem a tésztát, majd 4 felé vágom (lehet több is) és megfonom. Itt meg lehet kenni tojással. Megvárom, amíg duplájára megkel (kb. 15 perc szobahőmérsékleten), és 220 C-ra előmelegített sütőbe teszem, a hőmérsékletet azonnal visszaveszem 170 C-ra, így sütöm 30 percet.

Rácson hagyom kihűlni.