Berni vajas kalács

Berni vajas kalács

Ezt a svájci kalács receptet egy blogon találtam, azóta gyakran készítem, mert nem lehet elrontani és nagyon finom. Eredetileg cukor nélkül készül, de én édesen jobban szeretem.

4 személyre

  • Kochstück-höz:
  • 25 gr búzadara
  • 125 gr teljes tej
  • 10 gr só

Tésztához:

  • Kochstück
  • 450 gr búzaliszt
  • 25 gr tönkölyliszt
  • 1 db tojás
  • 150 gr teljes tej
  • 10 gr friss élesztő
  • 100 gr vaj
  • Tojássárgája megkenni
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Elkészítjük az ún. kochstück-öt, amely nedvességet ad a tésztának, nem érdemes kihagyni: a hozzávalókat összeforraljuk, amíg sűrű nem lesz, és ezt a tejbegrízt fóliával lefedjük úgy, hogy a fólia érintkezzen a tejbegrízzel, így hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A tészta hozzávalóit bedagasztjuk a vaj kivételével. Én dagasztógépben 5 percet a leggyengébb fokozaton, majd 10 percet erősebb fokozaton dagasztom, ekkor kis darabokban hozzáadom a vajat, és addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ez kb. 10 perc dagasztás a vajjal együtt.

Egy órát pihentetem a tésztát, majd 4 felé vágom (lehet több is) és megfonom. Itt meg lehet kenni tojással. Megvárom, amíg duplájára megkel (kb. 15 perc szobahőmérsékleten), és 220 C-ra előmelegített sütőbe teszem, a hőmérsékletet azonnal visszaveszem 170 C-ra, így sütöm 30 percet.

Rácson hagyom kihűlni.