Biberle

Biberle

A biberle nagyon ízletes sütemény, isteni karácsonykor nassolgatni belőle. Letakarva sokáig finom puha marad. A marcipán és a méz igazi fűszeres ízharmóniát alkot.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához

  • 12.5 dkg méz
  • 7.5 dkg barnacukor
  • 2 ek olaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 púpozott tk sütőpor
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék

A töltelékhez

  • 25 dkg marcipánmassza
  • 1 db tojásfehérje
  • sütőpapír a tepsibe
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Egy edényben keverés közben hevítsük fel a mézet, a cukrot, az olajat, amíg csak a cukor fel nem olvad. A kapott masszát hagyjuk kihűlni. Ezután annyi lisztet keverünk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Jelen esetben elég a 20 dkg, de kicsit vizezzük meg a kezünket és úgy dolgozzuk össze teljesen simára, de erőteljesen. Kemény munka, de megéri a fáradságot. Természetesen én a lisztbe kevertem a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket. Ezután fóliába vagy papírba csomagolva 1 órát pihentessük a tésztát.

A nyers marcipánmasszából formázunk 4 db 30 cm-es rudat. Ezután a tésztát 4 felé osztjuk, egy kevés liszten 30 x 9 cm-esre nyújtjuk ki. A marcipán rudat rátesszük, és a szélénél fogva a tésztát megkenjük a tojásfehérjével, hogy jobban tapadjon és feltekerjük. A végén is megkenjük a tésztát. Mindegyikkel így járunk el.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsük elő a sütőlemezt vagy a tepsit. Béleljük ki sütőpapírral és a tekercseket 1 1/2 cm-es darabokon ferdén vágjuk fel kis háromszögekre. A biberlét helyezzük a sütőlemezre, tegyük a sütőbe és 12 perc alatt süssük meg. Ezután tegyük rácsra hűlni, nehogy tovább süssük, nem szabad, hogy kiszáradjon. Még világos állapotban kell kivenni a sütőből.