Birsalmás csirke

Birsalmás csirke

A birsalma fenséges fanyarságával és pektintartalmával megkülönböztetett rangot vívott ki a gyümölcsök között. Most egy remek, gyorsan elkészíthető ételt mutatok be, amely remélem mindenkinek elnyeri a tetszését - legalábbis azokét, akik a birsalmát nem vetik el. Ősszel és télen elején még rejtőzik a kamránkban ebből a fenséges illatú gyümölcsből, amelyből remekbe szabott desszerteket és ételeket lehet kreálni. Részemről nagyon elfogult vagyok, mert nem csak a kompótot imádom, de mindent, amibe belekerül.

4 személyre

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 2 darab birsalma
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya
  • 1 darab narancs reszelt héja
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • párolt rizs
  • alufólia
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A csirkemellfilét kisebb, vékonyabb darabokra vágjuk. Vajon puhára pároljuk, a serpenyőt eközben fóliával takarjuk le. Sózzuk, borsozzuk.

A cukrot aranysárgára olvasztjuk, hozzátesszük a metélt narancshéjat, áthevítjük, és fehérborral kiforraljuk. Így remek ízesítőt kapunk a csirkénkhez.

A birset meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és a másik adag cukorral feltesszük kevés vízzel főni. Kevés citromlével meglocsolhatjuk, hogy ne barnuljon meg. Az áfonyát beáztatjuk, és ezután tesszük a birsalmához. Együtt főzzük, de nem szétfőzzük, csak puhítjuk.

Ezután a narancsos szirupot is hozzákeverjük. Az étkezési keményítőt a tejszínnel és a vízzel csomómentesre keverjük, és a már megpuhult ételt ezzel sűrítjük.

A húst hozzáadjuk, de ne keverjük össze.Ügyeljünk arra, hogy a birs ropogós-puha maradjon. Párolt rizzsel tálaljuk. Az étel illatával és ízével édenkerti hangulatot tudunk teremteni.