Birsalmás pite recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Ebből a szép aranysárga, illatos, ám nyersen kissé fanyar gyümölcsből, igazán finom pitét süthetünk.
- Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj (v. sertészsír)
- 5 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 0.5 csomag sütőpor
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- kihűtött, darabolt birsalma
- 25 dkg ricotta
- 15 dkg porcukor (v. ízlés szerint)
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 db tojás
- 1.5 dl habtejszín
- reszelt citromhéj
Elkészítés
A lisztet keverjük össze a csipet sóval, és a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Lisztezett felületen, (v. folpack fólián) nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Ezután tegyük be a hűtőbe addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
Egy tálba tegyük bele a ricottát, a cukrot, a két egész tojást, a habtejszínt (nem kell felverni!!!!!), a reszelt citromhéjat, és a vaníliás pudingport, majd alaposan keverjük össze.
A piteformában lévő tésztán osszuk el egyenletesen a teljesen kihűtött birsalmát, majd óvatosan öntsük rá a ricottás-tejszínes keveréket.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a tetejét. Ezután szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.