Birsalmatorta recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 100 perc
Megnézték: |
Amikor beérik a pompás illatú és aromájú birsalma, legalább egyszer kényeztessük el magunkat és vendégeinket ezzel a nagyszerű tortával.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 6 dkg cukor
- 1 db citrom
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 7.5 dkg lágy vaj
- 1 csipet só
A tetejére:
- 2 db tojás
- 1 evőkanál méz
- 1.25 dl almalé
- 10 dkg mandulapehely
- 50 dkg birsalma
- 1.5 dl főzőtejszín
- 1 db narancs
- 3 dkg cukor
- 1 kiskanál fahéj
Elkészítés
Megmossuk a citromot, megtöröljük, és a héja felét lereszeljük. A reszelt héjat, a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük 1–2 evőkanál vízzel és a vajjal. Sima tésztává gyúrjuk, kibéleljük vele a sütőformát (26 centiméteres kapcsos sütőforma) úgy, hogy a pereme 3 cm magas legyen. Betesszük a hűtőbe.
A birsalmát meghámozzuk, megmossuk, a magházát eltávolítjuk, húsát 1 cm vastag gerezdekre vágjuk. Megmossuk a narancsot, megtöröljük, a héjából reszelünk egy keveset, és a felét kifacsarjuk. A levét és a héját az almalével és a cukorral felfőzzük. Beletesszük a birsalmát, és gyenge tűzön, fedő alatt 5 percig pároljuk. Leöntjük a levét és félretesszük, a gyümölcsöt lecsepegtetjük. A szirupot leszűrjük, és félretesszük, amíg kihűl, a narancshéjat pedig kidobjuk. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük.
A tésztára szórjuk a mandulát, és 15 percre a sütőbe tesszük. Elrendezzük a tortalapon a birsalmát. A szirupot a tojásokkal és a tejszínnel elkeverjük, s a birsalmára öntjük. 180 °C-on (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3- as fokozat) 30 perc alatt készre sütjük.
Fahéjas mézzel megkenjük, majd 10 percig a sütőben pihentetjük. A lekapcsolt forma alján hagyjuk kihűlni.