Birsalmatorta recept

Birsalmatorta
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
9142

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Amikor beérik a pompás illatú és aromájú birsalma, legalább egyszer kényeztessük el magunkat és vendégeinket ezzel a nagyszerű tortával.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 6 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 7.5 dkg lágy vaj
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál méz
  • 1.25 dl almalé
  • 10 dkg mandulapehely
  • 50 dkg birsalma
  • 1.5 dl főzőtejszín
  • 1 db narancs
  • 3 dkg cukor
  • 1 kiskanál fahéj

Elkészítés

Megmossuk a citromot, megtöröljük, és a héja felét lereszeljük. A reszelt héjat, a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük 1–2 evőkanál vízzel és a vajjal. Sima tésztává gyúrjuk, kibéleljük vele a sütőformát (26 centiméteres kapcsos sütőforma) úgy, hogy a pereme 3 cm magas legyen. Betesszük a hűtőbe.

A birsalmát meghámozzuk, megmossuk, a magházát eltávolítjuk, húsát 1 cm vastag gerezdekre vágjuk. Megmossuk a narancsot, megtöröljük, a héjából reszelünk egy keveset, és a felét kifacsarjuk. A levét és a héját az almalével és a cukorral felfőzzük. Beletesszük a birsalmát, és gyenge tűzön, fedő alatt 5 percig pároljuk. Leöntjük a levét és félretesszük, a gyümölcsöt lecsepegtetjük. A szirupot leszűrjük, és félretesszük, amíg kihűl, a narancshéjat pedig kidobjuk. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük.

A tésztára szórjuk a mandulát, és 15 percre a sütőbe tesszük. Elrendezzük a tortalapon a birsalmát. A szirupot a tojásokkal és a tejszínnel elkeverjük, s a birsalmára öntjük. 180 °C-on (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3- as fokozat) 30 perc alatt készre sütjük.

Fahéjas mézzel megkenjük, majd 10 percig a sütőben pihentetjük. A lekapcsolt forma alján hagyjuk kihűlni.


Birsalmatorta recepthez kapcsolódó receptek

Birsalmatorta

Birsalmatorta

Amikor beérik a pompás illatú és aromájú birsalma, legalább egyszer kényeztessük el magunkat és vendégeinket ezzel a nagyszerű tortával.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Birsalmatorta recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2014. január 13.
Nagyon finom lett,köszönöm a receptet.