Birskörteleves gesztenyefánkkal recept

Birskörteleves gesztenyefánkkal
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
427

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az idei őszt szerencsésnek mondhatom, mert kaptam ajándékba nagyon szép birskörtéket. Hatalmasra nőttek, talán nem is láttam életemben ekkorákat. Mivel szép sárgákra értek, úgy döntöttem többféle finomságot készítek belőlük. Elsietni nem kell, mivel elálló gyümölcsről van szó. Így kipróbáltam a krémlevest, és párosítottam gesztenyepüréből készült fánkokkal. Nagyon ízletesre sikeredett!

4 személyre

  • 2 db nagyobb birskörte
  • 5 evőkanál barna nádcukor
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 db fahéjrúd
  • 1 db csillagánizs
  • 1 db limecitrom héja és leve
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 db kandírozott gyömbér, aprítva
  • 1 db vaníliarúd kikapart magja
  • 2 dl tejszín
  • 5 evőkanál krémsajt
  • csipet só

A gesztenyefánkhoz:

  • 50 gr liszt
  • 1 dl víz
  • 50 gr vaj
  • 50 gr gesztenyepüré
  • 1 db tojás
  • só, cukor

Elkészítés

A birseket megmossuk, kivágjuk a magházát, felszeleteljük hosszúkás darabokra.

Egy fazékba tesszük, majd öntünk hozzá annyi vizet, amennyi éppen ellepi.

A vaníliarudat hosszában felvágjuk, egy késsel kikaparjuk a magjait. Félretesszük, és a tejszínbe keverjük. Majd hozzáadjuk a leveshez a fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst, a darabolt gyömbért. Cukorral, sóval, citromlével ízesítjük.

Forrás után még 15 percig lassú tűzön főzzük. Félreteszünk a birsszeletekből pár darabot a díszítéshez. Ezután a tejszínbe keverjük el habverővel a krémsajtot,és a keményítőt, a főzőléből is tegyünk hozzá. Sűrítsük be a levest.

Vegyük le a főzőlapról, és botmixerrel pürésítsük. Ha túl sűrű lenne, akkor tejjel hígítsuk. Tálaljuk a félretett birskörtével, és a gesztenyefánkkal, no meg reszeljünk rá a zöldcitrom héjából is.

Gesztenyefánk készítése: a vizet benne a vajjal, csipet sót, cukrot feltesszük forrni. Ha forr egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. Tűzről lehúzva hozzáadjuk a tojást, és simára keverjük. Ezután a gesztenye is a masszába kerül. Sütőlapra tepsibe kiskanállal vagy habzsák segítségével cseresznye nagyságú halmokat formázunk. 200 fokos sütőben sütjük. Aranysárgán, kissé szárítva kapja végső formáját. A fánkocskákat közvetlen tálalás előtt tesszük a levesbe. Jó étvágyat hozzá! Ünnepi leveskülönlegesség!


Birskörteleves gesztenyefánkkal recepthez kapcsolódó receptek

Birskörteleves gesztenyefánkkal

Birskörteleves gesztenyefánkkal

Az idei őszt szerencsésnek mondhatom, mert kaptam ajándékba nagyon szép birskörtéket. Hatalmasra nőttek, talán nem is láttam életemben ekkorákat. Mivel szép sárgákra értek, úgy döntöttem többféle finomságot készítek belőlük. Elsietni…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés