Bobájka recept

Bobájka
5 7

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
TV Paprika Magazin

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
8383

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


20 évet fiatalít - érezzük magunkat újra gyereknek!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 4 evőkanál cukor
  • 2 kiskanál só
  • 5 evőkanál repceolaj vagy vaj
  • 4.5 kiskanál szárított élesztő
  • 75 dkg liszt
  • 8 evőkanál mák
  • 1.5 dl méz

Elkészítés

Fél liter vizet 3 evőkanál cukorral, a sóval és az olajjal felforralunk, majd hűlni hagyjuk. Közben 1 dl meleg vízben elkeverjük a maradék cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.

Egy nagy tálban hozzáadjuk a liszthez a langyosra hűlt cukros vizet és az élesztőt, alaposan összekeverjük, és simára dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Közben megdaráljuk a mákot, és mozsárban simára dolgozzuk egy kis vízzel vagy tejjel.

A tésztát lenyomkodjuk, enyhén belisztezett felületen 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, és akkora darabokat vágunk belőle, hogy két tenyerünk között dió nagyságú gombócokat lehessen formázni belőle.

A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A gombócokat sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük úgy, hogy az oldaluk összeérjen. Beolajozott folpakkal lefedjük, és hagyjuk közel a kétszeresére kelni. Sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A gombócokat szétválasztjuk, egy szűrőbe tesszük, és annyi forrásban lévő vizet öntünk rájuk, hogy megpuhuljanak, de ne ázzanak szét. Amikor lecsöpögtek, meglocsoljuk a felmelegített mézzel, és megszórjuk a mákkal. Óvatosan átforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Tipp:

A bobájkát sós változatban és elkészíthetjük: kiöblítünk és kinyomkodunk 45 dkg savanyú káposztát, egy kis apróra vágott vöröshagymával vajon megpirítjuk, majdna tésztához keverjük, és tetszés szerint sóval, borssal ízesítjük.


Bobájka recepthez kapcsolódó receptek

Bobájka

Bobájka

20 évet fiatalít - érezzük magunkat újra gyereknek!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Bobájka recepthez

csilla - 2011. december 02.
istenem.... Vagy 36 éve ettem ilyet utoljára....Nagyanyám készítette, de nem egészen így... Mikor megkelt a tészta,kissé kinyújtotta, úgy centi vastagra, és kb két centi széles csíkokat vágott belőle. Aztán ezeket olyan másfél centi vastagra vágta, majd egyenként meglapogatva megsütötte, utána jőtt a főtt mák a tetejére.... Sziruppal öntötte le... Psi bobajkának hívta.. Akkortiban még gyerek voltam, kb 5-es lehettem... azóta sem ettem, csak kifliből... Úgy nem igazi....
Simon Julianna - 2011. február 14.
nekem nagyon bejöt ezaz étel kösz a receptet