Böbe féle puncsos süti recept
Beküldő: Erzsike Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Nagyon finom, lapokból álló, egyszerű puncsos sütemény
A recept hozzávalói ( személyre)
A hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg margarin
- 20 dkg k.cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 dl tej (vagy 2 dl)
A krémhez
- 10 dkg margarin
- 10 dkg k.cukor
- 3 ek rum
- 3 ek baracklekvár
- kakaópor ízlés szerint
- 3 dl tej
- 1 db összetört lap
A tetejére
- 4 db tojásfehérje
- 20 dkg k.cukor
- 10 dkg ét tortabevonó
Elkészítés
A lisztet és sütőport a margarinnal elmorzsoljuk, majd a k.cukorral, 2 tojássárgájával és 1,25 deci tejjel összegyúrjuk. (Ha nagyon kemény lenne a tészta, akkor pici tejjel lehet lágyítani, hogy jól nyújtható legyen.) 3 részre osztjuk a tésztát és külön-külön lisztezett deszkán elnyújtjuk kb. 27-30 centis lapokká. Sütőpapírral bélelt tepsiben, közepes lánggal, egyenként kb. 12-15 percig sütjük.
Ha kihűltek, az egyiket (a kevésbé jól sikerültet) összetördeljük, majd a 3 dl tejjel leforrázzuk.
A margarint a cukorral habosra keverjük, a rummal, a baracklekvárral és kakaóporral ízesítjük, majd a meglocsolt laphoz kavarjuk. Egyenletesen a két egész tésztalap közé simítjuk a kész krémet.
A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd mikor már majdnem kész, apránként hozzáadjuk a cukrot és azzal együtt tovább verjük. Ezután vízgőz fölött 4-5 percig tovább verjük, majd a tésztára simítjuk a tojáshabot.
A tetejére a felolvasztott tortabevonót és a csokoládét rácsurgatjuk.
Villával kicsit "megcifrázzuk", meghúzgáljuk a tetejét, majd hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.