Bodzadzsem meggyel

Bodzadzsem meggyel

Noha minden tavasszal rengeteg bodzavirág szörpöt teszek el télire, bodzabogyó dzsemet életemben először főztem be - megbolondítva egy kis meggyel. Hát, ha ettem valaha is finomat, akkor ez az volt. Érdemes kipróbálni annak, aki eddig még nem szánta rá magát, mert az érett bogyó sok-sok nyavalya kialakulását gátolja, illetve gyógyszerek szedése nélkül megszabadít tőlük. Nagy hatásfokú immunerősítő, vitamin- és ásványi anyag forrás.

16 személyre

  • 5 kg konyhakész bodzabogyó
  • 2.5 kg kristálycukor
  • 1 csomag 2:1-ben zselésítőpor
  • 2 db 8 dl-es üveg tavalyi meggydzsem (esetleg szilva) vagy 1.5 kg kimagozott mirelit meggy
  • 1 púpos mokkáskanál szalicil
  • 2 teáskanál gyógyszertári citromsav
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Papírtörlőre sorakoztatjuk a kimosott, mikróban csírátlanított kis üvegeket meg a csavaros fedőket. Folyóvíz alatt sokszor átmossuk a száras bogyókat, a fent lebegő részeket, szennyeződéseket eltávolítjuk, ezután villával leszemezzük a szárról a bogyókat. Ép zománcú vagy saválló fazékba tesszük, botmixerrel áttörjük, felforraljuk, forrás után kb. 20 percig főzzük, majd a sok mag miatt közepes lyukú szűrőn átpasszírozzuk.

Visszatesszük a lángra a cukorral kevert zselésítő és 2 db 8 dl-es üveg tavalyi meggydzsem vagy 1.5 kg magozott mirelit meggy társaságában. Jófajta szilva is megteszi. Pár perc alatt összerotyogtatjuk, elzárjuk a hőt, majd belekeverjük a szalicílt. Üvegekbe töltjük, szaliciles folpackkal és csavaros fedővel lezárjuk, fejre állítjuk. Másnap eltesszük a kamrába. Sütemények töltelékébe, puha kenyérre kenve sültekhez, vadhúsokhoz nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta