Bögrés vajas pogácsa

Bögrés vajas pogácsa

Finom, puha, omlós pogácsa, ami két nagy tepsit töltött meg.

10 személyre

  • 4 bögre liszt (bögre=2,5 dl)
  • 1 csapott evőkanál só
  • 15 dkg tejföl
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 25 dkg vaj
  • 3 db nagyobb tojás sárgája
  • 3 evőkanál tej, ha szükséges
  • 1 db kisebb tojás lekenni
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tejfölt egy kis tálkába mérjük, majd picit megmelegítjük. Ne legyen forró, épp csak langyos. Belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy csipet cukorral, majd jól elkeverjük.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót és belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a három tojás sárgáját, az élesztős tejfölt és alaposan összedolgozzuk. (Nekem a tészta elég kemény volt, ezért adtam hozzá 3 evőkanál tejet, így már egész könnyen lehetett dagasztani.)

A tésztát lefedve hűtőbe rakjuk pár órára, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen. Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett felületen ujjnyira elnyújtjuk.

Egy éles késsel berácsozzuk, majd egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Az előkészített tepsikbe rakjuk. Addig hagyjuk meleg helyen kelni, míg a sütő bemelegszik. Lekenjük egy villával felvert tojással. 180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.