Bolognai spagetti

Bolognai spagetti

A klasszikus tésztaétel e zsírszegényebb változatában a spagettit húsos mártásba forgatjuk, és parmezán sajttal ízesítjük. Kevesebb marhahúst teszünk bele, mint amennyit a hagyományos változatnál használunk, helyette a mártást zsírszegény csirkemájjal gazdagítjuk. Spenótos-hagymás paradicsomsalátával és kenyérrel tálaljuk.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • só és fekete bors
  • 1 db marhahúsleves-kocka
  • 1 fej nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 3 dkg frissen reszelt parmezán sajt
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 3 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 db nagy sárgarépa apróra vágva
  • 8 db aszalt paradicsom apróra vágva
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 35 dkg spagetti
  • 2 db zellerszár apróra vágva
  • 25 dkg nagyon sovány darált marhahús
  • 12.5 dkg csirkemáj apróra vágva
  • 2.4 dl vörösbor
  • 1 kiskanál friss kakukkfű vagy majoránna
  • 0.25 kiskanál szárított kakukkfű vagy oregánó
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, beledobjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellerszárat, a fokhagymát és az aszalt paradicsomot, majd gyakori kavargatás mellett addig pirítjuk, amíg a zöldségek pirulni kezdenek (5-10 perc).

Beletesszük a húst meg a csirkemájat, és kevergetve megpirítjuk. Hozzáadjuk a bort és a paradicsomot a levével együtt, majd belemorzsoljuk a leveskockát. Beleszórjuk a zöldfűszereket, és sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és időnként megkeverve 30 percig csendesen főzzük.

Közben a spagettit lobogó vízben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint haraphatóra („al dente”) főzzük.

Leöntjük róla a vizet, lecsepegtetjük, és összeforgatjuk a húsos mártással úgy, hogy az mindenütt egyenletesen bevonja. Rászórjuk a parmezán sajtot, és azonnal tálaljuk.