Borjúpaprikás házias galuskával recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 110 perc
Megnézték: |
Imádom a régi klasszikus ételeket. A borjúhús régebben talán nem volt olyan drága, mint manapság, már ha egyáltalán hozzá lehet jutni. Igazi házi készítésű galuskát készítettem hozzá.
- 60 dkg borjúcomb
- 5 dkg zsír
- 5 dl csontlé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 1 evőkanál édesnemes fűszerpaprika
- só,
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál tejföl
A galuskához:
- 30 dkg liszt
- 4 db tojás
- 2 evőkanál tejföl
- só
Elkészítés
1. A húst 3-4 dkg-os, egyenletes kockára vágjuk.Zsírt hevítünk, melyben a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a pirospaprikát.
2. Húsalaplével, csontlével felengedjük, beforraljuk, s ha ismét zsírjára sült, hozzátesszük a húsdarabokat, sóval, ízesítjük és lassan párolni kezdjük.
3. Amikor a levét elfőtte, hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot.
4. A borjúpörköltet a szakaszosan rövid lében pároljuk, illetve zsírjára pirítjuk, majd majd egy kevés csontlével felöntjük. Én egy kevés száraz fehér borral is megbolondítottam,amitől pikáns íze lett.
5. Amikor a hús megpuhult, a tejfölt a liszttel simára keverjük, és behabarjuk a pörköltet vele.
8. Tálaláskor tejfölpöttyökkel,és paprikás zsírral díszítjük, illetve petrezselyemzölddel koronázzuk.
6. Házi készítésű galuskával tálaljuk.
7. A galuskát a leírtakból kikeverjük a tésztát,és deszkáról késsel hosszúkás galuskát szaggatunk forrásban lévő sós vízbe.Pár percig főzzük,és amikor a víz felszínére jönnek a galuskák 1-2 perc múlva szűrjük le,és szedjük olvasztott vajra a galuskákat.