Borsos bélszínszelet krumplipürével recept

Borsos bélszínszelet krumplipürével

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1522

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A burgonya, akár héjában sült változatban, akár krumplipüré formájában, a frissensültek mellé mindig népszerű köret. A bordás, öntöttvas serpenyőben hirtelen kisütött bélszínszeletekhez ezúttal póréhagymás-mustáros krumplipürét adunk. Tálaljuk az évszaknak megfelelő, friss zöldségekkel, például zöldbabbal vagy brokkolival.

4 személyre

  • 2 evőkanál vegyes vagy fekete bors durvára törve
  • 1 kiskanál extra szűz olívaolaj
  • 4 db bélszínszelet 2, 5 cm vastag, a zsíros részek levagdosva
  • apróra vágott petrezselyemzöld vagy friss metélőhagyma a díszítéshez

A póréhagymás-mustáros krumplipüréhez:

  • 1.2 dl félzsíros tej
  • só és fekete bors
  • 2 kiskanál extra szűz olívaolaj
  • 2.5 dkg vaj
  • 90 dkg burgonya meghámozva, darabokra vágva
  • 1 evőkanál magos mustár
  • 20 dkg zsenge póréhagyma vékonyan felkarikázva

Elkészítés

Először elkészítjük a krumplipürét. A burgonyát egy lábasba tesszük, és annyi forrásban lévő vizet öntünk rá, hogy 5 cm magasan ellepje. Újból felforraljuk, és mérsékelt hőfokon 15-20 perc alatt puhára főzzük.

Közben a törött borsot egy tányérra szórjuk, és belenyomkodjuk a hússzeletek mindkét oldalát, majd a bélszínszeleteket félretesszük.

Egy teflonserpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a póréhagymát, és állandó keverés mellett megfonnyasztjuk (3–5 perc). Áttesszük egy konyhai törlőpapírral duplán kibélelt tányérba, és lecsepegtetjük. Egy kis lábasban felforrósítjuk a tejet.

Amikor a burgonya megpuhult, leszűrjük. Jól megrázzuk a szűrőedényt vagy a szitát, hogy az utolsó csepp felesleges víz is lecsepegjen róla, majd visszatesszük a krumplit a lábasba. Ráöntjük a forró tejet, és pürésítjük. Belekeverjük a póréhagymát, a mustárt és a vajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük, lefedjük, és melegen tartjuk.

Magas hőfokon felforrósítunk egy bordás, öntöttvas serpenyőt. Kikenjük olívaolajjal, majd mérsékelve a hőfokot, beletesszük a hússzeleteket, és mindkét oldalukat 3–5 percig sütjük, attól függően, mennyire átsülve szeretjük.

A krumplipürét szétosztjuk előmelegített tányérokra, melléteszünk egy-egy szelet bélszínt, és meglocsoljuk a serpenyőben visszamaradt pecsenyelével. Petrezselyemmel vagy metélőhagymával megszórva tálaljuk.

Tipp:

• Borjúkarajszeletekből 4 db 2 cm vastag, egyenként 25 dkg-os darabra van szükség. (Ebben a csont is benne van, a csont nélküli tiszta súly kb. 15 dkg.) Bekenjük a szeleteket olajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de nem forgatjuk bele az összezúzott borsszemekbe. Mindkét oldalukat 3 percig sütjük, ha angolosan, 3,5 percig, ha közepesen átsütve és 4,5 percig, ha jól átsütve szeretjük.

Miért egészséges?

• Amikor póréhagymát adunk a krumplipüréhez, nemcsak az ízét tesszük érdekesebbé, hanem B1-, B6-vitaminnal és folsavval is gazdagítjuk. Ha a póréhagyma zöld részét is belevágjuk, A-vitamin is kerül az ételbe. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 465 kcal (1939 kJ), fehérje 37 g, zsír 18 g (ebből telített 8 g), szénhidrát 42 g, (ebből cukor 4 g), rost 4 g, B1-, B6-, B12-, C-, E-vit., folsav, niacin, B2-vitamin, vas, magnézium, kálium, A-vitamin, kalcium


Borsos bélszínszelet krumplipürével

Borsos bélszínszelet krumplipürével

A burgonya, akár héjában sült változatban, akár krumplipüré formájában, a frissensültek mellé mindig népszerű köret. A bordás, öntöttvas serpenyőben…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés