Borsós orzotto recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
A parmezán sajt és a fehérbor vagy sherry adja meg az ízét ennek a változatos árpaételnek.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 850 ml zöldségalaplé
- 2 kávéskanál olívaolaj
- 50 g vöröshagyma apróra vágva
- 125 g árpagyöngy (gersli)
- 50 ml fehérbor vagy sherry
- 150 g mirelit borsó kiolvasztva
- 2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
- só, fekete bors
Elkészítés
Forraljunk egy kannában vizet. Melegítsük fel az alaplét forrpontig egy kis lábasban. Közben egy nagyobb lábasban hevítsünk olajat, és közepes lángon pirítsuk benne a hagymát 5 percig, gyakran kevergetve, amíg megpuhul.
Adjuk hozzá az árpagyöngyöt, és keverjük folyamatosan 1-2 percig, amíg egyenletes olajos-hagymás bevonat nem képződik rajta. Növeljük a lángot, öntsük a lábasba a bort (sherryt) és főzzük csendesen 1-2 percig, amíg az árpa fel nem szívja.
Tegyünk egy merőkanálnyi forró alaplét az árpához, folyamatosan kevergetve, amíg a lé fel nem szívódik. Adogassuk így tovább az alaplét, és adjuk hozzá a borsó felét, mielőtt az utolsó néhány merőkanálnyit beletesszük. Kevergessük, amíg az összes alaplé felszívódik, és az árpa al dente (rugalmas, de nem túl puha) lesz. Ehhez 35-45 perc szükséges.
Közben a maradék borsóra öntsünk 100 ml forrásban lévő vizet, vagy annyit, hogy éppen ellepje. Hagyjuk állni 1-2 percig, majd turmixoljuk össze.
A borsópürét és a sajtot röviddel a tálalás előtt keverjük az orzottóba, és gyorsan forrósítsuk át. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Tipp:
Tipp:
A keverék szilárdabb, szemcsésebb állagú, mint a rizsből készült rizottó, mivel az árpaszemekből főzésközben nem szabadul fel annyi keményítő.
A tálaláshoz: Tálaljuk körítésként egyszerű főtt halhoz vagy húshoz, vagy főételként vegetáriánus étkezésnél.
A recept tápértéke:
Tápérték adagonként,
Energia 811 kJ (193 kcal),
Szénhidrát 32 g,
Fehérje 7 g,
Zsír 5 g (ebből telített zsír 1 g)