Borsós orzotto recept

Borsós orzotto
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
1426

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A parmezán sajt és a fehérbor vagy sherry adja meg az ízét ennek a változatos árpaételnek.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 850 ml zöldségalaplé
  • 2 kávéskanál olívaolaj
  • 50 g vöröshagyma apróra vágva
  • 125 g árpagyöngy (gersli)
  • 50 ml fehérbor vagy sherry
  • 150 g mirelit borsó kiolvasztva
  • 2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
  • só, fekete bors

Elkészítés

Forraljunk egy kannában vizet. Melegítsük fel az alaplét forrpontig egy kis lábasban. Közben egy nagyobb lábasban hevítsünk olajat, és közepes lángon pirítsuk benne a hagymát 5 percig, gyakran kevergetve, amíg megpuhul.

Adjuk hozzá az árpagyöngyöt, és keverjük folyamatosan 1-2 percig, amíg egyenletes olajos-hagymás bevonat nem képződik rajta. Növeljük a lángot, öntsük a lábasba a bort (sherryt) és főzzük csendesen 1-2 percig, amíg az árpa fel nem szívja.

Tegyünk egy merőkanálnyi forró alaplét az árpához, folyamatosan kevergetve, amíg a lé fel nem szívódik. Adogassuk így tovább az alaplét, és adjuk hozzá a borsó felét, mielőtt az utolsó néhány merőkanálnyit beletesszük. Kevergessük, amíg az összes alaplé felszívódik, és az árpa al dente (rugalmas, de nem túl puha) lesz. Ehhez 35-45 perc szükséges.

Közben a maradék borsóra öntsünk 100 ml forrásban lévő vizet, vagy annyit, hogy éppen ellepje. Hagyjuk állni 1-2 percig, majd turmixoljuk össze.

A borsópürét és a sajtot röviddel a tálalás előtt keverjük az orzottóba, és gyorsan forrósítsuk át. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Tipp:

Tipp:
A keverék szilárdabb, szemcsésebb állagú, mint a rizsből készült rizottó, mivel az árpaszemekből főzésközben nem szabadul fel annyi keményítő.
A tálaláshoz: Tálaljuk körítésként egyszerű főtt halhoz vagy húshoz, vagy főételként vegetáriánus étkezésnél.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként,
Energia 811 kJ (193 kcal),
Szénhidrát 32 g,
Fehérje 7 g,
Zsír 5 g (ebből telített zsír 1 g)


Borsós orzotto

Borsós orzotto

A parmezán sajt és a fehérbor vagy sherry adja meg az ízét ennek a változatos árpaételnek.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés