Borsos tofusült recept

Borsos tofusült
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
336

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az ára nem borsos! Bezzeg a tofu :)

4 személyre

  • 1 kiskanál kínai ötfűszer-keverék
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 50 dkg tofu
  • 0.6 dl mogyoróolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.6 dl hoisin szósz
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál frissen őrölt bors
  • 35 dkg brokkoli
  • főtt jázminrizs a tálaláshoz
  • újhagyma és csili a díszítéshez

Elkészítés

A fűszerkeverék felét a rizsliszthez keverjük, és megforgatjuk benne a szeletekre vágott tofut.

Egy wokban felforrósítunk 2 evőkanál mogyoróolajat, és a tofuszeleteket aranybarnára sütjük benne. Konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk az olajat, és tálalásig melegen tartjuk.

A wokot kitöröljük, közepes lángon felforrósítjuk a maradék olajat, és az apróra vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát 5-6 percig pirítjuk benne.

Hozzáadjuk a hoisin szószt, a szójaszószt, 0,6 dl vizet, a borsot és a maradék fűszerkeveréket, és 3-4 percig forraljuk, hogy besűrűsödjön.

A brokkolit virágjaira bontjuk, leforrázzuk, majd hozzáforgatjuk a szószhoz.

Tálaláskor a tofuszeleteket a rizsre helyezzük, mellétesszük a brokkolit, majd az egészet megöntözzük a szósszal. Csíkokra vágott újhagymával és apróra vágott csilivel díszítjük.

A szója egy kelet-ázsiai hüvelyes növény, de inkább olajos magként szokás emlegetni. Kinézetre hasonlít a babhoz. Körülbelül kétezer fajtája létezik, és Kínában már ötezer évvel ezelőtt is ették. Tofut először Kr. e. 200 körül készítettek belőle a taoista papok, mert a vegetáriánus étrendben fehérjékre volt szükségük. A szójatejből a sajthoz hasonlóan készül. Friss változata lehet lágy (ebben van a legtöbb víz, és állaga hasonlít a pudingra), kemény (ez olyan, mint a nyers hús) vagy szárított (ez a sült húsra emlékeztet). A friss tofut lehet még tovább szárítani vagy erjeszteni, így hosszabb ideig eláll. Húspótlóként ismerjük, pedig sok benne a kalcium, a magnézium, a vas, a réz, a cink, valamint az E- és B-vitamin is.
Pozitív és negatív hatása egyaránt ismert (például segíthet a rákmegelőzésben, a változó kori tünetek enyhítésében, de okozhat hormon- és memóriazavarokat is), ezért csak mértékkel fogyasszuk. Íze semleges, könnyen átveszi más ételek aromáját. Valójában bármit lehet csinálni vele: sütni, főzni, grillezni, rántani, vagy nyersen szendvicsbe, salátába tenni. Édesen is finom, érdemes gyümölcsökkel kipróbálni.

Borsos tofusült recepthez kapcsolódó receptek

Borsos tofusült

Borsos tofusült

Az ára nem borsos! Bezzeg a tofu :)

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés