Bostoni krémtorta recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
1855-ben Amerikában, Bostonban a Parker House Hotel megnyitójára rukkoltak elő ezzel a nagyszerű desszerttel. Annyira népszerű lett hogy 1996-ban ez lett Massachusetts állam hivatalos desszertje.
A recept hozzávalói ( személyre)
Az alaphoz:
- 45 dkg krémsajt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 8 dkg tejföl
A piskótához:
- 22 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.25 teáskanál só
- 4 db nagy tojás
- 22.5 dkg kristálycukor
- 1.2 dl tej
- 0.8 dl olaj
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
A pudingkrémhez:
- 3.5 dl tej
- 11 dkg kristálycukor
- 1 csipet só
- 3 dkg vaníliaízű pudingpor
- 6 db tojás
A csokoládémázhoz:
- 2.3 dl habtejszín
- 23 dkg félédes csokoládé
- 2 teáskanál vaj
Elkészítés
Kibélelünk dupla réteg sütőpapírral egy 25 cm átmérőjű, kör alakú tortaformát. A sajttorta alaphoz egy nagy tálba tesszük a hozzávalókat, simára keverjük a merülőmixerrel, és az előkészített formába simítjuk. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük, majd kikapcsolt sütőben további 30 percig szárítjuk. Kivesszük, és teljesen kihűtjük.
A piskótához elvegyítjük a lisztet a sütőporral és a sóval. A tojásokat fehéredésig habosítjuk a cukorral. Homogénre keverjük a tejet az olajjal és a vaníliával, és a lisztes keverékkel váltakozva a tojásos masszához keverjük. Egy 25 cm átmérőjű tortakarikába öntjük, és 175 fokon 25 percig sütjük.
A pudingkrémhez 4-5 ek tejet öntünk a cukorral, a sóval és a pudingporral kihabosított tojásra. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a pudingos tojáshabot. Közepes lángon besűrűsítjük, majd kihűtjük. A piskótát vízszintesen háromfelé vágjuk, az alsó lapra ráillesztjük a sajttortát. A tetején eloszlatjuk a pudingkrémet, befedjük a másik piskótalappal, ráhelyezzük a következő lapot, és a pudingkrémet, majd az utolsó harmadik lappal fedjük, és nyomkodjuk le. Néhány órára a hűtőbe tesszük a tortát.
A mázhoz felforraljuk a tejszínt, ráöntjük a feldarabolt csokoládéra, állni hagyjuk 1 percig, majd simára keverjük. Belecsipkedjük a vajat, és homogénre keverjük a szószt. A tortát sütőrácsra helyezzük, és bevonjuk a csokoládéval. Díszítjük.