Bostoni sült bab recept

Bostoni sült bab
4 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
4242

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A fehérbab természetesen nemcsak Bostonban, hanem az egész világon népszerű – gondoljunk csak a kiadós angol reggelire! Hideg időben különösen jól esnek a belőle készült tartalmas ételek.

8 személyre

  • 22.5 dkg átválogatott leöblített, lecsepegtetett fehér szárazbab
  • 2 db keresztben félbe vágott vékony, füstölt pulykamellszelet
  • 1 felaprított vöröshagyma
  • 4 evőkanál világosbarna cukor
  • 4 evőkanál ketchup hozzáadott só nélkül
  • 4 evőkanál világos színű melasz
  • 1 evőkanál mustárpor
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

A babot egy nagy lábasba tesszük, és felengedjük annyi vízzel, hogy 5 cm magasan ellepje. Felforraljuk, néhány perc múlva levesszük a lángról, lefedjük, és 1 óra hosszat állni hagyjuk. Leöntjük róla a főzőlevet, hideg vízzel átöblítjük, majd visszatesszük az edénybe.

Friss vízzel felöntjük, úgy, hogy 5 cm magasan ellepje. Felforraljuk, közepesre mérsékeljük a lángot, lefedjük, és körülbelül 1 - 1/2 óráig főzzük, amíg megpuhul. Ha a víz egy része elfő, meleg vízzel pótoljuk, hogy a víz mindig 5 cm magasan legyen a bab fölött. Amikor elkészült, leöntjük róla a főzőlevet, de 3,5 dl-nyit félreteszünk belőle. A babot a folyadékkal együtt átöntjük egy lábasba.

Miközben a bab fő, a sütőt 150 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 2-es fokozat). Egy közepes teflonserpenyőt bepermetezünk olajozóspray-vel, vagy kikenünk 1 kiskanálnyi olívaolajjal, majd közepes lángra tesszük. Beletesszük a füstölt pulykamellet, és ropogósra pirítjuk. Kiszedjük, háztartási törlőpapíron lecsepegtetjük, majd összetördeljük. A hagymát a serpenyőben maradt zsiradékban megfonnyasztjuk.

A barna cukrot a ketchuppal, a melasszal, a mustárporral,a hagymával és a füstölt pulykamell felével a babhoz adjuk, majd az egészet jól összekeverjük. Ízlés szerint megborsozzuk, a maradék füstölt pulykamellet pedig a tetejére szórjuk. Lefedjük, és a sütőbe tesszük. Körülbelül 30 percig sütjük, amíg a bab bugyogni kezd; közben egyszer megkeverjük. Melegen tálaljuk.

Tipp:

Tálaljuk grillezett csirkehússal és vegyes zöldségekkel, valamint zöldsalátával.

Miért egészséges?

• Ebben a fogásban kevesebb a nátrium, mint a szokásos babfőzelékben vagy sóletben, ezért azok is nyugodtan fogyaszthatják, akiknek magas a vérnyomásuk. A füstölt pulykamellnek nemcsak a nátriumtartalma, hanem a kalóriaértéke is alacsony. A szárazbabot mindig be kell áztatni: vagy rövidebb időre (mint az 1. lépésben), vagy hosszabb időre (legalább 6 órára). A hosszabb áztatás során lebomlik a babban található, a szélgörcsökért felelős cukor.

A recept tápértéke:

Energia 161 kcal, zsír 2 g (ebből telített 0,5 g), fehérje 8 g, szénhidrát 30 g, nátrium 138 mg (só 0,35 g), élelmi rost 5 g., Hasznos káliumforrás (503 mg)


Bostoni sült bab

Bostoni sült bab

A fehérbab természetesen nemcsak Bostonban, hanem az egész világon népszerű – gondoljunk csak a kiadós angol reggelire! Hideg időben különösen jól esnek a belőle készült…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés