Briós

Briós

A briósok formázásába a gyerekeket is be lehet vonni, élményekkel és fantáziával gazdag sütemények sülnek ki a délutáni kakaóhoz.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 4 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • 60 dkg liszt
  • 4 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 0.5 dl olaj a tészta nyújtásához és a formák kikenéséhez

A kenéshez:

  • 1 db tojásfehérje
  • 0.5 dl tej

A szóráshoz:

  • 5 evőkanál cukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tejet felmelegítjük, belekeverjük a cukrot, az élesztőt és meleg helyre tesszük, hogy felfusson.

A kimért lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk az egész tojást, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a sót, az élesztős tejet és jól összedolgozzuk. Kétszer kelesztünk, minden kelesztés után jól átgyúrjuk a tésztát. A tésztából mindig lecsípünk egy darabot, melyből kis rudakat sodrunk és ízlésünknek megfelelő briós alakokat formázunk.

A szilikon formákat kimossuk, egy olajos kenőecsettel átkenjük. A formázott kis briósokat a sütőformába tesszük, tetejüket megkenjük tojásfehérjével és tejjel, majd megszórjuk cukorral. Előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

A briósok formázásába a gyerekeket is be lehet vonni, élményekkel és fantáziával gazdag sütemények sülnek ki a délutáni kakaóhoz. Jó étvágyat kívánok. Perák Mónika