Briós muffin formában sütve

Briós muffin formában sütve
6 személyre

  • 7 dkg porélesztő
  • 6 dkg cukor
  • 0.5 dl meleg tej
  • 30 dkg liszt + a gyúráshoz és a muffinformába
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 12.5 dkg puha vaj + a formába
  • 1 db tojássárgája
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az élesztőt a cukorral együtt a meleg tejbe tesszük, majd a tojással együtt hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, és lágy, ragacsos tésztává gyúrjuk.

Egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel vagy kézzel tovább dagasztjuk, majd egy edénybe helyezzük, és műanyag fóliával letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztához kis adagokban hozzáadjuk a vajat, addig gyúrjuk, amíg a vaj el nem tűnik, majd ismét letakarjuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát belisztezett felületen átgyúrjuk, a kétharmad részéből labdákat formázunk, majd háromnegyed részig megtöltünk velük egy kivajazott és kilisztezett brióssütőt vagy muffinformát.

A maradék tésztából kisebb labdacsokat formázunk, és egy belisztezett fakanállal a nagyobbak tetejébe nyomkodjuk őket. A briósokat megkenjük tojássárgájával, és 30 perc alatt aranybarnára sütjük.