Brokkolis-lazacos lepény recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Kelt tésztából raktározzunk egy kis aranytartalékot a mélyhűtőben, sokszor jól jöhet – például amikor az alábbi quiche receptet készítjük, és szorít az idő. A brokkoli is lehet fagyasztott, így még gyorsabban kerülhet kiadós, 5-6 fős fogás az asztalra.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 22 dkg liszt és egy kevés a nyújtáshoz
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg sovány túró
- 0.3 dkg száraz élesztő
- vaj a sütőformához
A feltéthez:
- 3 db tojás
- 50 dkg brokkoli
- 1 csomó kapor
- 2 kiskanál citromlé
- 2 dl főzőtejszín
- 1 csipet reszelt szerecsendió
- 1 kiskanál reszelt torma
- 20 dkg füstölt lazac (egészben)
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- só, fekete bors
Elkészítés
A tésztához a túrót, a tojásokat, az olajat és a sót egy nagy tálban krémesre keverjük. A lisztet összeszitáljuk a száraz élesztővel, és a túrós masszához adjuk. Kézi mixer dagasztókarjával az egészet ragacsos tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Közben a töltelékhez a brokkolit megmossuk és megtisztítjuk. A rózsákat levágjuk a szárról, a vastag szárakat pedig vékonyan meghámozzuk, és durvára daraboljuk.
A feldarabolt brokkolit egy párolóbetétben megfelelő méretű lábosra helyezzük. 2,5 dl vizet forralunk, és a brokkolit fedő alatt kb. 8 percig pároljuk. Kivesszük a rózsákat a szűrőből és félretesszük. A szárakat a főzővízzel együtt turmixgépben pürésítjük, majd kihűtjük.
A lazacot vékony csíkokra vágjuk. Megmossuk a kaprot, szárazra itatjuk és felaprítjuk. A főzőtejszínt, a tojásokat és az étkezési keményítőt simára keverjük, hozzáadjuk a kaprot, és az egészet a brokkolipüréhez keverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval, tormával és citromlével ízesítjük.
A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük; a sütőformát kivajazzuk. A tésztát a belisztezett munkalapon kinyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőformát. A brokkolirózsákat és a lazaccsíkokat a tésztára terítjük, és ráöntjük a brokkolipürét.
35–45 percig sütjük, amíg a tészta széle ropogósra sül, és a teteje kissé megpirul. 12 szeletre vágjuk, és melegen tálaljuk.
Spárgás-lazacos lepény: A tésztát az alaprecept szerint elkészítjük, és kibéleljük vele a tortaformát. Megmosunk és megtisztítunk 50 dkg zöldspárgát, ha szükséges, vékonyan lehúzzuk a szárvégekről a külső, fás réteget. 5 cm-es darabokra vágjuk, párolóbetétbe tesszük, és 2,5 dl forrásban lévő víz felett 5–8 perc alatt haraphatóra puhítjuk. Meghámozunk és apró kockákra vágunk 2 mogyoróhagymát. 2 dkg felhevített vajban üvegesre pirítjuk, majd rászórunk 1 evőkanál lisztet és berántjuk. Felöntjük a spárga főzővizével, és habverővel csomómentesen elkeverjük. Addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről, és 3 tojással és 1 dl főzőtejszínnel simára keverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével ízesítjük, és hozzáadunk még 2 evőkanál finomra vágott petrezselymet. A 20 dkg csíkokra vágott füstölt lazacot és a spárgát a tésztalapra terítjük, majd ráöntjük a mártást. Megsütjük, és melegen tálaljuk.