Brownie recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 45 perc
Megnézték: |
Ennél az „Amerikából jött” süteménynél nyugodtan elfelejthetjük, amit a tűpróbáról tudunk, a csokoládés kocka ugyanis akkor finom, ha puha, lágy marad a tésztája, tehát még rátapad a beleszúrt tűre. Vigyázzunk, soha ne szárítsuk ki!
- 12 dkg liszt
- 1 db tojássárgája
- 2 db tojás
- 12 dkg cukor
- 11 dkg vaj
- 1 csipet só
- 10 dkg barna cukor
- 1 kiskanál őrölt vanília
- 10 dkg étcsokoládé (70%-os kakaótartalommal)
- 3 evőkanál sötét kakaópor
- zsiradék és liszt a sütőformához
Elkészítés
A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-asfokozat) előmelegítjük; a sütőformát vékonyan kikenjük és belisztezzük.
A csokoládét széttördeljük, a vajat darabokra forgácsoljuk, és forró vízfürdő fölött mindkettőt megolvasztjuk. Félretesszük és kihűtjük.
A kétféle cukrot, a sót és az őrölt vaníliát a hideg csokoládémasszához keverjük. Egyesével beledolgozzuk a tojásokat és a tojássárgáját. Rászitáljuk a lisztet és a kakaót, és csak addig keverjük, amíg a hozzávalók egyenletesen összevegyülnek.
A masszát a formába töltjük, és a tetejét elsimítjuk. Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük, miközben a tészta szépen felemelkedik, a közepe viszont kissé nedves marad. Elvégezzük a tűpróbát, de ne feledjük, hogy a brownie akkor jó, ha a beleszúrt tűre morzsák tapadnak.
A süteményt 5 percig a formában hagyjuk, azután süteményes rácsra borítjuk és kihűtjük. 16 szeletre vágjuk, és fóliába csomagoljuk. Másnapig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Tejszínhabbal, vaníliafagylalttal, piros gyümölcsökkel, vagy egyszerűen önmagában tálaljuk.
Blondie - 10 dkg vajat 20 dkg barna cukorral forró vízfürdő fölött, állandó keverés mellett felolvasztunk. Hozzáadjuk a sót, az őrölt vaníliát, valamint beleütünk 1 tojást és 1 tojássárgáját. Beleszórunk 15 dkg lisztet, elkeverjük, majd a tésztát az előkészített formába töltjük, és az alaprecept szerint kisütjük. Miután kihűlt, fehér csokoládéval bevonjuk. Feldaraboljuk, és folpakba csomagolva pihentetjük.
Tipp:
A brownie fóliába burkolva 3-4 napig friss marad. Kedves meglepetés szeretteinknek – amellett nagyon jól mutat –, ha a szeleteket celofánpapírba csomagoljuk, és ajándékszalaggal átkötjük.