Bújtatott gombóc recept

Bújtatott gombóc
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
2623

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nagymamám, Édesanyám igazán egyszerű, olcsó és nagyon kiadós étele hihetetlenül ízes, puha, és nagyon finom attól, hogy tejjel dúsított aludttejet vagy tejes tejfölt öntöttek a sűrűjétől leszűrt pörkölt szaftba, és a húsos gombócokat abban sütötték át a sütőben. Háromnál többet a családunkban még senki nem tudott megenni egy étkezésre, mert laktató, nagyon eltelíti az embert. Érdemes dupla vagy tripla adagot készíteni, mert a nyers, töltött gombóc lisztbe hempergetve, tálcára sorakoztatva nagyon jól tűri a gyors mélyhűtést, majd a bezacskózást. A neten a húsos gombócnak ezzel a formájával - aminek a titka a pörköltszaftban való sütésben rejlik, - még sehol sem találkoztam. Hasonlóról ugyan több helyen olvastam, de azokban mindig sós vízben főzték ki a töltött gombócokat, s utána locsolták meg vagy forgatták be pörköltlébe. Unokáim is nagyon szeretik, s bízom benne, hogy majd Ők is hozzám hasonlóan örökítik tovább az Övéiknek.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 24 db gombóchoz:

  • 1 kg hámozott burgonya
  • 15 dkg rétesliszt
  • 10 dkg sima liszt
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 db tojás
  • 1 púpos teáskanál só

A pörkölthöz:

  • 40 dkg sertéslapocka vagy tetszés szerinti színhús (csirke, kacsa, liba, pulyka, nyúl)
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 3 db öklömnyi vöröshagyma
  • 2 db pirosra érett húsos paprika
  • 2 db édes paradicsom
  • 0.5 evőkanál őrölt pirospaprika
  • só, bors, majoránna, csili por
  • 3 dl forró víz vagy húslé
  • 1 mokkáskanál kristálycukor

Sütéshez:

  • 3.5 dl aludttej vagy tejföl
  • 0.5 liter tej
  • 1 mokkáskanál kristálycukor
  • 4 dkg reszelt Trappista
  • 4 dkg reszelt füstölt sajt
  • friss kakukkfű- és vágott rozmaring levélkék a díszítéshez

Elkészítés

Az apróra felkockázott húst az egyik kanál forró zsírban lepirítjuk, kiszedjük, helyére tesszük a felaprított vöröshagymát, erősebb hőn megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vágott paprikát, üvegesre sütjük. A 8 felé vágott paradicsomot és a pirított húst visszatesszük, őrölt paprikával megszórjuk, sózzuk, fűszerrel ízesítjük, rögtön felöntjük a forró folyadékkal, csipetnyi cukorral meghintjük és fedő alatt puhára főzzük. Bő levet hagyunk rajta. A gombóchoz a kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, beleolvasztjuk a zsírt, langyosra hűtjük, majd a tojással krémesre törjük. Hozzáadjuk a lisztet, nyújtólapon simára gyúrjuk, gömbölyítjük. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, 6x4 db négyzetre vágjuk. (A leeső részekből apró gombóckákat formálunk, lisztbe forgatjuk, későbbi felhasználásra lefagyasztjuk pl. levesbetétnek.)

A pörköltet leszűrjük, a levét mély, nagy tepsiben vagy sütőtálban felfogjuk, borssal, majoránnával, kevés csili porral ízesítjük. A szűrőben maradt húst és a sűrűjét ledaráljuk, ízlés szerint fűszerezzük, és a tésztanégyzetek közepébe elosztjuk. A sarkokat összecsippentjük, zöld diónyi nagyságú gombóccá formáljuk, kevés liszttel megszitáljuk, így nem tapadnak egymáshoz. Sülés közben a liszt kicsit besűríti a szaftot.

A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk. Az aludttejet a tejföllel elegyítjük, apránként a hideg tejhez adjuk, simára keverjük. A tepsiben levő szaftba csorgatjuk, s ha kimaradt egy kis ízes töltelék, azt is beletesszük. Tisztes távolságban egymás mellé rakosgatjuk a töltött gombócot, és a forró sütőbe toljuk a középső bordára csúsztatva. Mikor már jól meghíznak a gombócok (kb. 30 perc múlva), óvatosan megfordítjuk, majd kissé megrázogatjuk a tepsit, hogy a szaft mindenhol bevonja a sülő tésztát. Az örökölt receptet én annyiban tovább fejlesztettem, hogy: 15 perc múlva megszórjuk vegyes sajtreszelékkel, ráolvasztjuk és készre sütjük a bújtatott pörköltet. Illatos, zöld fűszer-levelekkel, tejföl pettyekkel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta


Bújtatott gombóc recepthez kapcsolódó receptek

Bújtatott gombóc

Bújtatott gombóc

Nagymamám, Édesanyám igazán egyszerű, olcsó és nagyon kiadós étele hihetetlenül ízes, puha, és nagyon finom attól, hogy tejjel dúsított aludttejet vagy tejes tejfölt öntöttek a sűrűjétől leszűrt pörkölt szaftba, és a húsos gombócokat…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Bújtatott gombóc recepthez

thumb
vajdamarta - 2015. december 08. 12345
Köszönöm szépen, kedves Receptvarázs! A 62 éves 'névadó történetet' pár napja elküldtem Nektek emailben... Sajnos, a fotógépek esedékes cseréje miatt a tálaláskor készült képeim nem sikerültek, ezért maradt a tepsis fotó... Azóta - remélem - megoldódott a problémám...
thumb
Receptvarázs - 2015. december 08. 12345
Kedves Márti, betettük a hozzávalókat és a leírást is! Nagyon guszta az étel!
thumb
vajdamarta - 2015. december 07. 12345
Kedves Receptvarázs! Kérlek, segíts a tésztaversenyhez betenni a hiányzó szöveget. Sajnos, 2x is megtréfált a gépem... Köszönöm szépen!

Bújtatott gombóc
6 személy
Hozzávalók 24 db gombóchoz:
*Pörkölthöz:
40 dkg sertéslapocka vagy tetszés szerinti színhús / csirke, kacsa, liba, pulyka, nyúl/
2 evőkanálnyi sertészsír
3 db öklömnyi vöröshagyma
2 db pirosra érett húsos paprika
2 db édes paradicsom
½ evőkanál őrölt pirospaprika

bors
majoránna
csili por
3 dl forró víz vagy húslé
1 mokkáskanál kristálycukor
*Gombóchoz:
1 kg hámozott burgonya
15 dkg rétesliszt
10 dkg sima liszt
1 ek sertészsír
1 db tojás
1 púpos teáskanál só
*Sütéshez:
3.5 dl aludttej vagy
3.5 dl tejföl
½ l tej
1 mokkáskanál kristálycukor 4 dkg reszelt Trappista 4 dkg reszelt füstölt sajt
*Díszítéshez:
friss kakukkfű- és vágott rozmaring levélkék
Elkészítés:
Az apróra felkockázott húst az egyik kanál forró zsírban lepirítjuk, kiszedjük, helyére tesszük a felaprított vöröshagymát, erősebb hőn megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vágott paprikát, üvegesre sütjük. A 8 felé vágott paradicsomot és a pirított húst visszatesszük, őrölt paprikával megszórjuk, sózzuk, fűszerrel ízesítjük, rögtön felöntjük a forró folyadékkal, csipetnyi cukorral meghintjük és fedő alatt puhára főzzük. Bő levet hagyunk rajta. A gombóchoz a kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, beleolvasztjuk a zsírt, langyosra hűtjük, majd a tojással krémesre törjük. Hozzáadjuk a lisztet, nyújtólapon simára gyúrjuk, gömbölyítjük. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, 6x4 db négyzetre vágjuk. / A leeső részekből apró gombóckákat formálunk, lisztbe forgatjuk, későbbi felhasználásra lefagyasztjuk pl. levesbetétnek. / A pörköltet leszűrjük, a levét mély, nagy tepsiben vagy sütőtálban felfogjuk, borssal, majoránnával, kevés csili porral ízesítjük. A szűrőben maradt húst és a sűrűjét ledaráljuk, ízlés szerint fűszerezzük, és a tésztanégyzetek közepébe elosztjuk. A sarkokat összecsippentjük, zöld diónyi nagyságú gombóccá formáljuk, kevés liszttel megszitáljuk, így nem tapadnak egymáshoz. Sülés közben a liszt kicsit besűríti a szaftot . A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk. Az aludttejet a tejföllel elegyítjük, apránként a hideg tejhez adjuk, simára keverjük. A tepsiben levő szaftba csorgatjuk, s ha kimaradt egy kis ízes töltelék, azt is beletesszük. Tisztes távolságban egymás mellé rakosgatjuk a töltött gombócot, és a forró sütőbe toljuk a középső bordára csúsztatva. Mikor már jól meghíznak a gombócok / kb. 30 perc múlva /, óvatosan megfordítjuk, majd kissé megrázogatjuk a tepsit, hogy a szaft mindenhol bevonja a sülő tésztát. Az örökölt receptet én annyiban tovább fejlesztettem, hogy: 15 perc múlva megszórjuk vegyes sajtreszelékkel, ráolvasztjuk és készre sütjük a bújtatott pörköltet. Illatos, zöld fűszer-levelekkel, tejföl pettyekkel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok! Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta