Bulgur-fasírt hurmával recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
Húsmentes ebéd-vacsorának készült a gyümölcságyon tálalt bulgurfasírt. Elkészítése a szokásos vagdalthúshoz hasonló, de most a darálthúst szemcsés bulgurral helyettesítettem. A bulgur előfőzött rizspótló búzatöret, amely nagyobb szemcsés vagy éppen darás állagú.
- 30 dkg szemcsés bulgur
- 4 dl +2 alaplé
- 2 evőkanál dióolaj
- 3 db zsemle
- 2 evőkanál étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sómentes paprikakrém
- 1 teáskanál csípős paprikakrém
- 3 db tojás
- 1 csomag fasírtpor
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 csokor apróra vágott friss zöldpetrezselyem
- bő olaj a sütéshez
Elkészítés
Felforraljuk a 4 dl alaplevet, beleöntjük az átmosott bulgurt, 10 perc alatt puhára főzzük, lehűtjük, belekeverjük a dióolajat. A zsemléket a maradék alaplébe áztatjuk.
A mélyebb serpenyőben felforrósított étolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, ha már színesedik, beletesszük az áttört fokhagymát, elkeverjük, félrerakjuk.
Kinyomkodjuk a zsemléket, a paprikakrémmel együtt a hagymához adjuk, beleütjük a felvert tojásokat, beleszórjuk a fasírtport és a petrezselymet is. Átgyúrjuk, megkóstoljuk, esetleg még megsózzuk, de általában nem kell, mert a fasírtpor is ízes.
Nyolc cipócskát formáljuk, lelapítjuk. meghempergetjük a morzsában. A forró olajba helyezzük, lefedjük, takarékra állítjuk a hőt, megsütjük az egyik oldalát, megfordítjuk, kicsit nagyobb lángon, fedő nélkül pár perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük. Lapos tányérba törlőpapírt hajtogatunk, ráhelyezzük a szűrőt, beletesszük a fasírtokat, így lecsepeg a fölösleges olaj, de ropogós marad a fasírt.
Hidegen, melegen, salátával, gyümölcsszeletekkel vagy tetszés szerinti körettel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta