Burgonyagombóc recept

Burgonyagombóc
4.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
9832

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A hagyománytisztelő bajorok a burgonyagombócot csak disznósülthöz eszik. A változatosság kedvéért azonban ki lehet egyszer próbálni vajjal vagy aszalt gyümölccsel is.

4 személyre

  • 1 kg burgonya
  • 15 dkg burgonyakeményítő
  • 4 dkg füstölt szalonna felszeletelve
  • 2 db tojás
  • kevés petrezselyemzöld
  • 2 szelet fehér kenyér
  • tej ha szükséges

Elkészítés

Mossuk meg a burgonyát, és kevés vízben főzzük puhára(kb. 30 perc). Öntsük le róla a vizet, hámozzuk meg a krumplit, és törjük át kétszer burgonyanyomón. Keverjük a püréhez a keményítőt, és jól sózzuk meg.

Vágjuk a fehér kenyérszeleteket kockákra. Süssük le zsírjára a szalonnát, a szalonnaszeleteket tegyük félre, és süssük a zsírban aranysárgára a kenyérkockákat. Dolgozzuk össze a tojásokat a burgonyamasszával, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk, amely már nem ragad a kezünkre. Szükség esetén adjunk hozzá egy kis tejet. Formáljunk 12 gombócot, a közepükbe tegyünk kenyérkockákat.

Bő sós vízben főzzük a gombócokat 20 percig. Szűrjük le őket, és szórjunk rájuk petrezselymet.

Más változat: Főzzük meg a burgonyát egy nappal korábban. Hámozzuk meg, és reszeljük finomra. Só, egy csipet szerecsendió, 1-2 tojás és 20 dkg liszt hozzáadásával gyúrjunk belőle tésztát. Süssük aranysárgára a zsemlekockákat. Folytassuk a fent leírtak szerint.

Tipp:

Nagymama tanácsa: Készítsünk próbagombócot, és tegyük a forrásban lévő vízbe. Ha szétesik, adjunk még egy kis lisztet a tésztához.


Burgonyagombóc

Burgonyagombóc

A hagyománytisztelő bajorok a burgonyagombócot csak disznósülthöz eszik. A változatosság kedvéért azonban ki lehet egyszer próbálni vajjal vagy aszalt gyümölccsel is.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés