Burgonyás-babos tészta pestóval recept

Burgonyás-babos tészta pestóval
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1560

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a hagyományos liguriai ételt általában burgonyából, zöldbabból és zsenge fejteni való babból készítik. Receptünk alapján a zöldséghányadot brokkoli és cukkini hozzáadásával növelhetjük. A tészta és a zöldségek pompás, ízletes keverékére pesto mártást öntünk.

4 személyre

  • 60 dkg kis újburgonya, félbe- vagy negyedekbe vágva
  • 22 dkg brokkoli, kis rózsákra szedve
  • 8 dkg fejtett bab, héja lehúzva
  • 17 dkg zsenge zöldbab
  • 2 db cukkini, felkockázva
  • 30 dkg rövid csőtészta, vagy kagylótészta
  • friss bazsalikomágacskák

A paradicsomos pesto mártáshoz:

  • 5 gerezd fokhagyma, durvára aprítva
  • 2 evőkanál fenyőmag
  • 10 dkg friss bazsalikomlevél
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 db érett paradicsom, felkockázva

Elkészítés

Főzzük a burgonyát lobogó vízben kb. 10 percig, majd tegyük hozzá a brokkolit, a fejtett babot, a zöldbabot és a cukkinit, és főzzük csendesen még 10 percig.

Közben a tésztát főzzük lobogó vízben 10-12 percig, vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint, „al dente” (ruganyos) állagúra.

Miközben a zöldségek és a tészta főnek, készítsük el a pesto mártást. Törjük össze mozsárban a fokhagymát és a fenyőmagot egy csipetnyi sóval. Adjuk hozzá a bazsalikomot, és törjük tovább, amíg a hozzávalókból zöld pürét nem kapunk, majd dolgozzuk a pépbe a parmezán sajtot és az olajat. Végül nyomkodjuk szét benne a paradicsomot is. A pestót tetszés szerint robotgépben vagy turmixgépben is elkészíthetjük: az olaj kivételével az összes hozzávalót tegyük a turmixgépbe, és jól keverjük össze. Eleinte cseppenként, majd lassan, vékony sugárban öntsük hozzá az olajat egy csövön vagy a fedő nyílásán át, anélkül, hogy a gépet leállítanánk.

Szűrjük le a tésztát és a zöldségeket, majd az egészet jól keverjük össze. Öntsük a tetejére a pesto mártást, díszítsük bazsalikomágacskákkal, és tálaljuk azonnal, amint illatozva gőzölög.

Tipp:

• Ha erőteljesebb bazsalikomos ízt szeretnénk, hagyjuk ki a paradicsomot és a parmezán sajtot a pesto mártásból. Keverjük össze a tésztával és a zöldségekkel, és tálaljuk omlós, lágy kecskesajtdarabokkal. Szicíliai pesto mártáshoz használjunk hámozott mandulát a fenyőmag helyett. Vágjuk vékony szeletekre, majd adjuk a keverékhez. Az ízek gazdagítására, főleg, ha a bazsalikom már nem elég friss, tegyünk néhány szál friss mentát, petrezselyemzöldet és/vagy borsmentát a pesto mártásba.

Miért egészséges?

• A fokhagyma csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint gátolja a vérrögképződést, csökkentve az szívinfarktus és a szélütés kockázatát. A fenyőmag gazdag cinkben, amely segíti a szervezetet a fertőzések elleni védekezésben.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 660 kcal, fehérje 25 g, zsír 24 g (ebből, telített 5,5 g), szénhidrát 90 g (ebből cukor 7 g), rost 9 g, C-vitamin, kalcium, A-, B1-, B6-, E-vitamin, folsav, niacin, réz, vas, kálium, szelén


Burgonyás-babos tészta pestóval

Burgonyás-babos tészta pestóval

Ezt a hagyományos liguriai ételt általában burgonyából, zöldbabból és zsenge fejteni való babból készítik. Receptünk alapján a zöldséghányadot…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés