Burgonyás-póréhagymás quiche recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 75 perc
Megnézték: |
Ha gyakran sütünk tortát vagy lepényt, érdemes beszerezni olyan speciális sütőformát, amelynek az alja kivehető és karcálló. Az alábbi quiche készítésekor is jó hasznát vehetjük.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 17 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz
- 3 szál friss kakukkfű
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 1 db tojás
- 0.5 kiskanál só
A töltelékhez:
- 25 dkg póréhagyma
- 1.5 dl tej
- 1 kiskanál paprikapehely
- 2 evőkanál apróra vágott snidling
- 35 dkg héjában főtt burgonya
- 6 dkg összevágott rucola
- 6 dkg reszelt gruyere
- só, fekete bors
- 2 db tojás
- zsiradék a sütőformához
Elkészítés
A tésztához a lisztet, a fűszerpaprikát és a sót összekeverjük. A kakukkfüvet leöblítjük és szárazra itatjuk, a leveleit leszedjük és apróra vágjuk. Az olajjal, a tojással és 1 evőkanál vízzel együtt a lisztkeverékhez adjuk. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába tekerjük, és 30 percig pihentetjük.
Közben a töltelékhez a burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk. A póréhagymát megmossuk és megtisztítjuk. Keskeny szeletekre vágjuk, és 0,5 dl vízben 5 perc alatt félpuhára pároljuk. Lecsepegtetjük róla a vizet, és hűlni hagyjuk.
A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük; a tortaformát kikenjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, és rászórunk 3 dkg sajtot.
A burgonyát a póréhagymával, a snidlinggel, a rucolával és a maradék sajttal váltakozva, rétegesen a formába rakjuk. Felverjük a tojásokat a tejjel, a sóval, a borssal és a paprikapehellyel, és a töltelékre öntjük.
10 percig sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) mérsékeljük, és a lepényt 35 perc alatt készre sütjük. Melegen tálaljuk.