Burgonyás cipó recept

Burgonyás cipó
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1931

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A frissen kisült, még meleg cipószeletek teához, tízóraira vagy uzsonnára egyaránt népszerűek. A tésztához adott áttört krumpli puhábbá és jobban eltarthatóvá teszi ezt a finom péksüteményt. Azért is hasznos ez a recept, mert készítéséhez elhasználhatjuk a maradék főtt burgonyát.
6 személyre

  • 3 dkg vaj apró darabokra vágva
  • 0.5 kiskanál só
  • 22 dkg sütőporos liszt
  • 1 1/2 kiskanál sütőpor
  • 0.25 kiskanál mustárpor
  • 4 evőkanál félzsíros tej vagy szükség szerint több
  • 17 dkg hideg tört krumpli (hozzáadott tej vagy vaj nélkül)

A díszítéshez

  • 2 kiskanál közepes szemcseméretű zabdara

Elkészítés

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). A lisztet a sóval, a mustárporral és a sütőporral tálba szitáljuk. Ujjainkkal finoman elmorzsoljuk benne a vajdarabkákat.

Egy másik tálban a tejet alaposan elkeverjük az áttört krumplival. Hozzáadjuk a liszttel elmorzsolt vajhoz, villával összekeverjük, és ha szükséges, adunk hozzá még 1-2 evőkanál tejet, hogy lágy tésztát kapjunk.

Belisztezett gyúródeszkán néhány másodperc alatt összegyúrjuk, majd egy 15 cm átmérőjű és kb. 2 cm vastag kerek lappá nyújtjuk. Kizsírozott sütőlapra tesszük, és a tetejét éles késsel bevágjuk, mintha 6 szeletre osztanánk.

Megkenjük tejjel vagy felvert tojással, majd rászórjuk a zabdarát. Azután addig sütjük, amíg szépen megnő és aranybarnára sül (15-20 perc).

Rácsra téve darabokra tördeljük. Melegen is fogyaszthatjuk, de azt is megvárhatjuk, amíg kihűl. Jól záródó dobozban 3 napig áll el. Tálalás előtt nem túl meleg sütőben kb. 5 perc alatt újból felmelegíthetjük, sütőlapra téve és alufóliával letakarva.

Tipp:

• A cipót zabdara helyett 2 kiskanál sima liszt és egy csipetnyi fűszerpaprika keverékével is megszórhatjuk. • Ha burgonyás-fetás cipót szeretnénk készíteni, akkor vaj helyett 7,5 dkg finomra morzsolt feta sajtot és 2 evőkanál felaprított friss metélőhagymát keverünk a tésztához. • Fűszeres-édesburgonyás cipóhoz burgonya helyett áttört édesburgonyát használunk. A mustárport frissen reszelt szerecsendióval vagy őrölt kardamommal helyettesítjük. Az eredetihez képest ez a változat valamivel édesebb ízű.

Miért egészséges?

• A friss burgonyának meglepően magas a C-vitamin-tartalma (a tárolás során csökken), és rendszeres fogyasztásával jelentősen növelhető a vitaminbevitel. Amellett, hogy antioxidáns tulajdonsága révén fontos szerepe van a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a C-vitamin a megfázás tüneteit is enyhíti. Mindemellett a burgonya kiváló keményítőtartalmú szénhidrátforrás, rostot és káliumot biztosít a szervezet számára, ráadásul alacsony a zsírtartalma.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 210 kcal (876 kJ), fehérje 5 g, zsír 5 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 36 g, (ebből cukor 1 g), rost 1,5 g, A-, B1-, B6-vitamin, kalcium


Burgonyás cipó

Burgonyás cipó

A frissen kisült, még meleg cipószeletek teához, tízóraira vagy uzsonnára egyaránt népszerűek. A tésztához adott áttört krumpli puhábbá és jobban eltarthatóvá teszi ezt a finom péksüteményt. Azért is hasznos ez a recept, mert készítéséhez…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés