Burgonyás csirkeleves recept

Burgonyás csirkeleves
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
2646

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez az egyszerű, ízletes burgonyás csirkeleves az egész család kedvence. Készítsük el a receptet hétvégi ebédként, és kínáljunk mellé bőségesen friss, ropogós kenyeret.

4 személyre

  • 3 dl félzsíros tej
  • 1 db csirkecomb bőr nélkül
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • só és fekete bors
  • 50 dkg burgonya meghámozva és kockára vágva
  • 7.5 dl csirkealaplé lehetőleg házi
  • 2 szelet füstölt húsos hátszalonna bőr nélkül, apróra vágva
  • 4 friss kakukkfűágacska levelei vagy fél kiskanál szárított kakukkfű
  • apróra vágott petrezselyemzöld vagy petrezselyem és kakukkfű keveréke a díszítéshez

Elkészítés

Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat. Hozzáadjuk a szalonnát, a csirkecombot és a hagymát. Magasabbra állítjuk a hőfokot, és időnként megkeverve 5 percig pirítjuk, közben egyszer megfordítjuk a csirkecombot, hogy mindkét oldala enyhén piros legyen.

Beletesszük a burgonyát, és állandó keverés mellett 2 percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével, beledobjuk a kakukkfüvet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk a levest, majd mérsékeljük a hőfokot, lefedjük a lábast, és 30 percig csendesen főzzük.

Kiemeljük a combot, és átrakjuk egy tányérra. A húst feldaraboljuk, a csontokat kidobjuk. Visszatesszük a húst a levesbe. Belekeverjük a tejet, és felmelegítjük, ügyelve rá, nehogy felforrjon.

Leveses tálkákba merjük, és apróra vágott petrezselyemzölddel vagy petrezselyem és kakukkfű keverékével díszítjük. Melegen, azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Ha krémlevesnek szánjuk, a 3. lépésben, miután a húst visszatettük a levesbe, pépesítsük az egészet konyhai robotgépben. A fokhagyma jól illik a burgonyalevesbe –tegyünk bele 2-3 összezúzott gerezdet. A kakukkfű helyett vagy mellett keverhetünk bele egy csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót is. Téli zöldségleveshez a burgonya és a vöröshagyma helyett használjunk kockára vágott póréhagymát (a fehér és a világoszöld részeket), sárgarépát és karórépát vegyesen, összesen 80 dkg zöldséget. A póréhagyma sötétzöld végét vágjuk apróra, és csak a főzés végén, a tejjel együtt tegyük a lábasba, hogy a leves színesebb legyen. Vízitorma hozzáadásával növelhetjük az étel C-vitamin- és vastartalmát. A feldarabolt, főtt csirkecombbal együtt 7,5 dkg vízitormahajtást és 1 citrom levét is hozzáadjuk a leveshez, majd simára pépesítjük. Hozzákeverjük a tejet, de 1,5 dl-rel többet, mint az alapreceptben. Felforrósítjuk, majd tálaljuk, és díszítésül a tetejére 1 kanál főzőtejszínt vagy tejfölt teszünk. Elkészíthetjük csicseriborsóval, vajbabbal vagy cannellino babbal is. Ekkor egy 40 dkg-os konzerv tartalmát leszűrjük, és hozzáadjuk a felére csökkentett mennyiségű burgonyához.

Miért egészséges?

• Tévhit, hogy a burgonya hizlal. Valójában összetett szénhidrátokban gazdag, és nem tartalmaz sok zsírt, így laktató, anélkül, hogy sok kalóriát juttatna a szervezetbe. Hasznos mennyiségű C-vitamint, káliumot, valamint megfelelő mennyiségű rostot tartalmaz. A vöröshagyma egy allicin nevű fitovegyületet tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a daganatos betegségek megjelenésének, valamint a vérrögök kialakulásának kockázatát, ezáltal segít megelőzni a szívkoszorúér-betegséget.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 220 kcal (917 kJ), fehérje 12 g, zsír 6 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 30 g, (ebből cukor 9 g), rost 2 g, B1-, B6-, B12-, C-vit., kalcium, kálium, B2-vitamin, niacin, réz, cink


Burgonyás csirkeleves recepthez kapcsolódó receptek

Burgonyás csirkeleves

Burgonyás csirkeleves

Ez az egyszerű, ízletes burgonyás csirkeleves az egész család kedvence. Készítsük el a receptet hétvégi ebédként, és kínáljunk mellé bőségesen friss, ropogós kenyeret.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés