Burgonyás kelbimbó mustáros mártással recept

Burgonyás kelbimbó mustáros mártással
3 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
2596

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A kelbimbóból, rózsaburgonyából, zellerből, újhagymából és almából készült köretet krémes mártással tálaljuk, amelyet a mustár és a kömény mellett egy kevés torma tesz igazán pikánssá.

4 személyre

  • 22.5 dkg negyedekre vágott kisméretű rózsaburgonya
  • 28 dkg negyedekre vágott kelbimbó
  • 1 db piros héjú 1 cm-es darabokra vágott alma
  • 2 db vékonyra felkarikázott zellerszár
  • 3 db vékonyra felkarikázott újhagyma
  • 1.25 dl almalé
  • 5 evőkanál almaborecet
  • 2 evőkanál sima liszt (BL 51)
  • 1 evőkanálnyi csípős barna vagy dijoni mustár
  • 1 evőkanál reszelt torma
  • 1 kiskanál olívaolaj
  • 0.5 kiskanál kömény

Elkészítés

A burgonyát lobogó vízbe tesszük, és 5 percig főni hagyjuk. Beledobjuk a kelbimbót, és tovább főzzük, amíg a burgonya és a kelbimbó is megpuhul. Leöntjük róluk a vizet, lecsepegtetjük, és az almával, a zellerrel és az újhagymával együtt egy tálba tesszük.

Egy kis tálkában összekeverjük az almalevet az ecettel, a liszttel, a mustárral, a tormával, az olajjal és a köménnyel. Közepes lángon forráspontig hevítjük, és állandóan kevergetve, 2 percig csendesen forraljuk.

A forró mártást a zöldségekre öntjük, és az egészet összeforgatjuk. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

Tipp:

Ha mélyhűtött kelbimbót használunk, először felengedjük. A burgonyát tovább főzzük, majd hozzáadjuk a kelbimbót, a további főzési időt pedig szükség szerint lerövidítjük. A rózsaburgonyát újburgonyával helyettesítjük. A kicsiket egészben hagyjuk, a nagyobbakat felkockázzuk. Leginkább sovány sült húsokhoz illik ez a köret.

Miért egészséges?

Egy adag kelbimbó az ajánlott napi mennyiségnél is több C-vitamint juttat a szervezetbe. Megfelelő mennyiségben tartalmaz továbbá B6-vitamint, folsavat és káliumot, amelyek kulcsszerepet játszanak a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A recept tápértéke:

Energia 128 kcal, zsír 2 g (ebből telített 0,5 g), fehérje 4,5 g, szénhidrát 25 g, nátrium 37 mg (só 0,09 g), élelmi rost 4 g., Hasznos káliumforrás (716 mg)


Burgonyás kelbimbó mustáros mártással

Burgonyás kelbimbó mustáros mártással

A kelbimbóból, rózsaburgonyából, zellerből, újhagymából és almából készült köretet krémes mártással tálaljuk, amelyet a mustár…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés