Burgonyás kenyér recept

Burgonyás kenyér
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
2340

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A frissen áttört burgonyától a kenyér könnyű, finom ízű és lágy lesz. Vékonyan felszeletelve kiválóan alkalmas szendvicskenyérnek, vagy megpirítva, mézzel vékonyan megkenve is fogyaszthatjuk. A burgonya ezenkívül javítja a kenyér eltarthatóságát.

2 személyre

  • 70 dkg magas sikértartalmú fehér búzaliszt
  • 1 kiskanál só
  • 1 tasak instant száraz élesztő kb. 7 g
  • 40 dkg burgonya jól megmosva, nagyobb darabokra vágva
  • 1 evőkanál melasz

Elkészítés

A burgonyát egy lábas lobogva forró vízbe tesszük, és 15 perc alatt puhára főzzük. Leöntjük róla a főzővizet, amelyet félreteszünk. Amikor eléggé kihűlt ahhoz, hogy kézbe tudjuk venni, meghámozzuk, áttörjük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

60 dkg lisztet a sóval együtt egy nagy tálba szitálunk. Azután hozzáadjuk a tört burgonyát, és elmorzsoljuk a liszttel. Belekeverjük az élesztőt.

A burgonya még langyos főzőlevéből kimérünk 3 dl-t. Hozzáadjuk a melaszt, és addig keverjük, amíg feloldódik. A keveréket a burgonyás lisztre öntjük, és az egészet kézzel alaposan összedolgozzuk. A maradék lisztből annyit teszünk még bele, amennyi ahhoz szükséges, hogy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk.

Belisztezett gyúródeszkán 5-10 percig dagasztjuk, illetve addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz. Egy nagy, kiolajozott tálban, konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Ezalatt a másfélszeresére nő.

A belisztezett gyúródeszkán ököllel kiütögetjük belőle a levegőt, és kb. 3 percig dagasztjuk. Kettéosztjuk a tésztát, majd két, jól kiolajozott, 4,5 dl-es hosszúkás formába tesszük (l. 25. o.). Azután újból letakarjuk a konyharuhával, és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.

A kelesztés vége felé a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Levesszük a veknikről a konyharuhát, és addig sütjük őket, amíg szépen megnőnek, barnára sülnek, és üregesen kongó hangot adnak, amikor a tepsiből kivéve az aljukat megkopogtatjuk (kb. 40-45 perc). Rácsra téve hűlni hagyjuk. 1 hétig friss marad.

Tipp:

• Pirítotthagymás-rozmaringos burgonyás kenyeret úgy készítünk, hogy a 3. lépés végén 1 kiskanál apróra vágott, friss rozmaringot keverünk a tésztába. 1 lilahagymát 1 cm vastagon felkarikázunk, vékonyan megkenjük extra szűz olívaolajjal, és egy felforrósított bordás, öntöttvas serpenyőben vagy a nagyon forró grillsütőben a hagymakarikák mindkét oldalát megpirítjuk. Langyosra hűtjük, és a kenyértésztába gyúrjuk, mielőtt kettéosztanánk és megformáznánk belőle a vekniket. • Tartalmasabb a burgonyás kenyér, ha a fehér liszt felét teljes kiőrlésűvel helyettesítjük. • Rozsos krumplis kenyérhez a fehér búzaliszt 20 dkg-ját rozsliszttel helyettesítjük, majd az élesztővel együtt hozzáadunk 1 kiskanálnyi enyhén összezúzott köményt.

Miért egészséges?

• Ha a burgonyát héjastul főzzük meg, megőrizzük a tápanyagokat, amelyek közvetlenül a héj alatti rétegben találhatók. • Azzal, hogy a burgonya főzőlevét részben felhasználjuk a kenyértésztához, nemcsak a kenyér ízét javítjuk, hanem megőrizzük a főzés közben kioldódó C-vitamint és ásványi anyagokat is.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 szelet), energia 195 kcal (813 kJ), fehérje 6 g, zsír 1 g (ebből telített 0 g), szénhidrát 43 g, (ebből cukor 1 g), rost 2 g, szelén, B1-, B6-vitamin, kalcium


Burgonyás kenyér

Burgonyás kenyér

A frissen áttört burgonyától a kenyér könnyű, finom ízű és lágy lesz. Vékonyan felszeletelve kiválóan alkalmas szendvicskenyérnek, vagy megpirítva, mézzel vékonyan megkenve is fogyaszthatjuk. A burgonya ezenkívül javítja a kenyér eltarthatóságát.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés