Burgonyás lepény recept

Burgonyás lepény
3.5 10

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
11530

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


4 személyre

  • 0.5 kg liszt (lehet sima fehér, vagy felesbe fehér és durum búza, de én kipróbáltam már teljesen durum lisztből is finom)
  • 0.25 kg burgonya (langyosra hűtve)
  • 5 dkg élesztő ( 2 dl langyos vízben feloldva)
  • 0.5 kg tejföl (egy nagy pohár)
  • 20 dkg reszelt sajt (lehet sima trappista, vagy ízlés szerint füstölt)
  • izlés szerint só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg bacon szalonna (egy közepes tálca)
  • lilahagyma, vékonyan fél karikára szeletelve

Elkészítés

A lisztet, burgonyát, sót, és a feloldott élesztőt összegyúrjuk. Előfordul, hogy valamelyik alkotóból tenni kell hozzá (liszt, vagy víz),ez a liszt, vagy a burgonya minőségétől függ. Fél órára meleg helyen megkelesztjük.

Közben vékonyan kikenünk fagyos zsírral egy nagy gáz tepsit, és ha megkelt a tésztánk a tepsi közepébe öntjük, és szépen szétnyomkodjuk a kezünkkel, hogy mindenhova jusson, betöltse a tepsit. Előmelegített sütőbe tesszük 10 percre (elősütjük).

A nagy pohár tejfölbe belenyomjuk a fokhagymát, kicsit megsózzuk,jól elkeverjük, és az elősütött tésztát egyenletesen megkenjük a tejföllel. A kockára vágott baconnel kirakjuk, rászórjuk a lilahagymát, majd a legvégén a reszelt sajttal is megszórjuk.

Visszatesszük a sütőbe, és ½ óra alatt készre sütjük. Feldarabolva tálaljuk. Nagyon finom!!


Burgonyás lepény recepthez kapcsolódó receptek

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Burgonyás lepény recepthez

Bacskayné Nagy Márta - 2011. szeptember 28.
Megcsináltam, isteni volt és szerintem mást is lehet a tetejére rakni.
Detke - 2011. április 10.
Dél-dunántúln langallónak hívják a kemencés lángost, de mindegy, minek nevezzük, finom és kész! A töki pompos, illetve a kemencés lángos tudtommal ugyanaz, legalábbis az alapja. Mindegyik kelttésztából készül, de tört fótt krumpli is kerül a tésztába, ugyanúgy, mint a fenti burgonyás lángosba. Én is ugyanígy készítem és mindenki nagyon szereti a családban.
Lindi - 2011. február 08.
És ez is milyen finom :D
thumb
ibi1950 - 2010. március 13.
Nem tudom milyen a töki pompos, nálunk egészen más.A nagyanyám szokott paprikás pompost sütni, annak kelt tészta az alapja. Legközelebb sütök, és felteszem a receptjét.Ez a burgonyás lepény inkább a kemencés lángosra hasonlít, amit vásárokban szoktak mostanában kemény forintokért árulni4
gyorgymiklosne - 2010. március 02.
Biztos, hogy kipróbálom,nagyon jónak igérkezik. A töki pompos nevezetű étel nem hasonló ehhez?