Burgonyás minizsemle recept

Burgonyás minizsemle

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
2044

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Egyesek Marie Antoinette-nek tulajdonították azt a meglehetősen cinikus ajánlást a 18. századi Franciaországból, melyszerint: ha a népnek nincs kenyere, egyenek kalácsot... Ha a burgonya abban az időben már elterjedt lett volna, valószínüleg nem éheztek volna annyian...

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 45 darabhoz:

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 12 dkg cukor
  • 2.5 kiskanál só
  • 50 dkg burgonya (lisztes fajta)
  • 2 db közepes méretű tojás
  • 15 dkg margarin
  • 2 csomag száraz élesztő (egyenként 7 g)
  • 3.2 dl meleg víz (40-50 °C-os)
  • 85 dkg liszt

Elkészítés

Mossuk meg a burgonyát, és forrásban lévő vízben, 25-30 perc alatt főzzük puhára. Öntsük le róla a vizet, hagyjuk a gőzt eltávozni, hámozzuk meg, és egy nagy tálban törjük össze burgonyatörővel. Hagyjuk kihűlni.

Keverjük ki a cukrot 12 dkg margarinnal egy nagy tálban. Keverjük hozzá a sót és a tojást. Oldjuk fel az élesztőport a meleg víz felében, és adjuk hozzá a keverékhez. Keverjünk hozzá 30 dkg lisztet és a maradék meleg vizet, majd a maradék lisztből adjunk hozzá annyi lisztet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Formáljunk a tésztából egy nagy gombócot, de ne gyúrjuk. Kenjünk ki olajjal egy tálat. Forgassuk meg benne a tésztát, és letakarva, meleg helyen kelesszük kb. 1 óra alatt a kétszeresére.

A maradék margarinnal kenjünk ki 3 kerek tűzálló tálat. Osszuk a tésztát három részre, és formáljunk mindegyik részből 15 gombócot. Tegyük őket a kikent tálakba. Letakarva, meleg helyen kelesszük a gombócokat még 30 percig.

Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (légkeveréses sütőnél 170 °C, gázsütőnél 3. fokozat). Süssük a zsemléket a forró sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára. Rácsra téve hagyjuk őket kihűlni. Különösen finom lekvárral fogyasztva.

Tipp:

A kelesztés idejére ajánlatos a tésztát mind a tálban, mind a tepsiben előmelegített konyharuhával letakarni.n

A recept tápértéke:

Zsemlénként120 kcal (500 kJ), 3 g fehérje, 4 g zsír, 18 g szénhidrát


Burgonyás minizsemle recepthez kapcsolódó receptek

Burgonyás minizsemle

Burgonyás minizsemle

Egyesek Marie Antoinette-nek tulajdonították azt a meglehetősen cinikus ajánlást a 18. századi Franciaországból, melyszerint: ha a népnek nincs kenyere, egyenek kalácsot... Ha a burgonya abban…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés