Burgonyás póréhagymatorta recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 45 perc
Megnézték: |
Aki szereti a tésztában sült rakott ételeket, de már elege van a szokványos töltelékekből, annak ez az újfajta recept biztosan meghozza az étvágyát. A tejes-tojásos szósszal leöntött sajtos burgonya- és póréhagymakarikák közé élénkzöld borsmustárt ágyazunk, a ropogós tésztát pedig csípős csilipaprikával és illatos kakukkfűvel pettyezzük.
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 2 friss piros csilipaprika, kimagozva és apróra vágva
- 2 db tojás
- 17 dkg sima liszt
- 1 evőkanál langyos víz
- 2 kiskanál friss kakukkfű apróra vágva
A burgonyás-póréhagymás töltelékhez
- 25 dkg póréhagyma 1 cm vastag karikákra vágva
- 2 evőkanál friss metélőhagyma apróra vágva
- 1.5 dl félzsíros tej
- 5.5 dkg gruyere sajt lereszelve
- 35 dkg újburgonya megsikálva
- 5.5 dkg borsmustár (rukola) durvára vágva
- só, bors
Elkészítés
A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet egy csipetnyi sóval. Hozzákeverjük a csilipaprikát meg a kakukkfüvet, és a közepébe mélyedést csinálunk. Összekeverjük a tojást, az olajat és a vizet, hozzáadjuk a liszthez, majd gyors mozdulatokkal, villával jól összekeverjük.
Vékonyan belisztezett gyúródeszkán néhány perc alatt sima tésztát gyúrunk. Egy tálban nedves konyharuhával letakarva kb. 30 percig állni hagyjuk, mielőtt kinyújtanánk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A burgonyát forrásban lévő vízben majdnem puhára főzzük (10-12 perc). A fővő krumpli gőzében 6-7 percig pároljuk a póréhagymát, vagy egy másik lábasban, lobogó vízben 4-5 perc alatt puhára főzzük. Alaposan lecsurgatjuk, majd félretesszük hűlni.
A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük, egy tepsit benne hagyva, hogy átmelegedjen. Vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd kibélelünk vele egy 20 cm átmérőjű, 3 cm mély, cakkos szélű gyümölcstortaformát. A sajt felét rászórjuk a tésztára.
A még meleg burgonyát vastag szeletekre vágjuk, majd összeforgatjuk a póréhagymával, a maradék sajttal és a metélőhagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A burgonyás-póréhagymás keverék felét a tésztaalapra terítjük, megszórjuk az összevágott borsmustárral, majd ráterítjük a maradék póréhagymás burgonyát.
Felverjük a két tojást. A tejet majdnem forrásig hevítjük, majd könnyed mozdulatokkal belekeverjük a felvert tojásokat.
A tortaformát a meleg tepsire tesszük, és a tojásos keveréket óvatosan ráöntjük a töltött tésztára. 10 percig sütjük, majd a hőfokot 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) mérsékeljük, és így sütjük még 30-35 percig vagy amíg a töltelék kissé megszilárdul. 5 percig benne hagyjuk a formában, azután még melegen tálaljuk.
Tipp:
• Magasabb rosttartalmú tésztához a fehér lisztet fele arányban keverjük teljes kiőrlésű liszttel. Így a tészta készítéséhez 2 kiskanállal több vízre van szükség. • Mángoldos burgonyatortához 35 dkg édesburgonyát 1 cm-es kockákra vágunk, és forrásban lévő vízben puhára főzünk (4 perc). 20 dkg mángoldot (vagy valamilyen más bébilevélzöldséget) összevagdosunk, és 4 percig gőz fölött párolunk, vagy forró vízben megfőzünk (4 perc). Alaposan lecsurgatjuk, majd kinyomkodjuk. Az édesburgonyát összekeverjük a mángolddal vagy a leveles zöldséggel, és 2,5 dkg durvára reszelt ementáli sajtot adunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd 3 dkg reszelt ementálit szórunk a tésztaalapra. A zöldséges édesburgonyát ráterítjük a tésztára, szépen elsimítjuk a tetejét, majd ráöntjük a tojásos keveréket. Az alaprecept szerint megsütjük, melegen tálaljuk.
Miért egészséges?
• A csilipaprika több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, ám általában olyan keveset fogyasztunk belőle, hogy a bevitt vitamin elenyésző mennyiségű. • A borsmustár (rukola) – akárcsak a többi sötétzöld levélzöldség – gazdag folsavforrás, s mint ilyen, elősegíti a vörösvérsejtek termelődését. • Mint számos más sajt, a gruyere is sok telített zsírsavat tartalmaz, így megfelelő forrása az olyan, zsírban oldódó vitaminoknak, mint az A- és a D-vitamin.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 459 kcal (1914 kJ), fehérje 17 g, zsír 22 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 51 g, (ebből cukor 5 g), rost 4 g, B12-, E-vitamin, A-, B1-, B6-, C-vitamin, folsav, kalcium, B2-vitamin, niacin, vas, réz, kálium, szelén, cink