Burgonyás scone recept

Burgonyás scone
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
1350

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


6 személyre

  • 3 dkg vaj
  • 0.5 kiskanál só
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 0.25 kiskanál őrölt mustármag
  • 22.5 dkg liszt és egy kevés a tészta kidolgozásához
  • 2 db kisebb méretű burgonya (lisztes fajta)
  • 4 evőkanál tej és még egy kevés a sütemény megkenéséhez

Elkészítés

A skótok teához fogyasztják. A süteményéhez hámozzuk és mossuk meg a burgonyát, vágjuk mindet negyedekre, és forrásban lévő vízben főzzük kb. 15 perc alatt puhára. Öntsük le róla a vizet, hagyjuk kigőzölögni, villával nyomkodjuk szét, és hagyjuk kihűlni.

Szitáljuk egy tálba a lisztet, a sót, az őrölt mustármagot és a sütőport. Adjuk hozzá a darabokra vágott vajat, és ujjainkkal morzsoljuk össze a liszttel.

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (légkeveréses sütőnél 200 °C, gázsütőnél 4.-5. fokozat). Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Keverjük a burgonyához a tejet, majd adjuk a masszát a vajas-lisztes keverékhez. Gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. Ha kell, adjunk hozzá még egy kis tejet.

Belisztezett gyúródeszkán gyúrjuk át még egyszer a tésztát, majd nyújtsuk ki 15 cm átmérőjű körré. Tegyük a tepsibe. Egy késsel metsszük be a felezővonala mentén, majd kétszer átlósan. Kenjük meg tejjel, szórjuk meg a zabpehellyel. Süssük a forró sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára. Melegen tálaljuk.

Scone juhsajttal: Az alapreceptben szereplő vaj helyett használjunk 7,5 dkg apróra tördelt juhsajtot. Morzsoljuk el a sajtot a liszttel ugyanúgy, mint a vajat, de adjunk hozzá még 2 evőkanál összevágott metélőhagymát is. A 3.-4. lépésben leírtak szerint fejezzük be a tészta elkészítését. Ne zabpehellyel szórjuk meg, hanem 1 evőkanál liszt és 1 késhegynyi édes-nemes pirospaprika keverékével. A süteményt édesburgonyából is elkészíthetjük. Ehhez hámozzunk és aprítsunk fel egy édesburgonyát (kb. 20 dkg), 15 perc alatt főzzük puhára,öntsük le róla a főzővizet, hagyjuk a burgonyát kigőzölögni, majd nyomkodjuk szét. Az őrölt mustármag helyett adjunk hozzá 1/4 kiskanál reszelt szerecsendiót. Egyébként a fentiek szerint járjunk el.

Tipp:

Ha a tésztát sütés előtt késsel bekarcoljuk, könnyebb lesz darabokra törni a süteményt.

A recept tápértéke:

Darabonként 210 kcal (876 kJ), 5 g fehérje, 5 g zsír, 36 g szénhidrát


Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés