Mossuk meg a burgonyát, és tegyük egy lábasba. Főzzük meg bő, forrásban lévő sós vízben (25–30 perc). Öntsük le róla a vizet, hideg vízzel hirtelen hűtsük le, és várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
A kihűlt burgonyát hámozzuk meg és szeleteljük fel. Tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra a hagymát. Hámozzuk meg az uborkát, majd gyaluljuk le. Tegyük egy nagy tálba a burgonya- és az uborkaszeleteket, valamint a hagymát.
A vinaigrette-mártáshoz öntsük az ecetet, az olajat, a mustárt és 0,5 dl alaplét vagy levest egy kis tálba, sózzuk, borsozzuk, és habverővel keverjük simára. Óvatosan keverjük a salátához, nehogy a burgonyaszeletek összetörjenek. Lefedve tegyük a salátát 30 percre hideg helyre, hogy az ízek összeérjenek.
Mossuk meg a metélőhagymát, rázogassuk szárazra, és vékonyan karikázzuk fel. A salátát ízesítsük utána sóval, borssal és ecettel. Ha túl száraz, adjunk még hozzá egy kis alaplevet vagy húslevest. Forró virsli vagy tükörtojás mellé kínáljuk.