Burgonyasaláta uborkával

Burgonyasaláta uborkával
4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 80 dkg burgonya, nem szétfővő fajta
  • 1 db fehér hagyma
  • 1 db kisebb kígyóuborka
  • 1 csomó metélőhagyma
  • só, bors, fehérborecett

A vinaigrette-mártáshoz:

  • 3 evőkanál fehérborecet
  • 4 evőkanál napraforgóolaj
  • 0.5 kiskanál közepesen csípős mustár
  • 7 dl bojúhúsalaplé vagy húsleves
  • frissen őrölt fehér bors
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Mossuk meg a burgonyát, és tegyük egy lábasba. Főzzük meg bő, forrásban lévő sós vízben (25–30 perc). Öntsük le róla a vizet, hideg vízzel hirtelen hűtsük le, és várjuk meg, amíg teljesen kihűl.

A kihűlt burgonyát hámozzuk meg és szeleteljük fel. Tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra a hagymát. Hámozzuk meg az uborkát, majd gyaluljuk le. Tegyük egy nagy tálba a burgonya- és az uborkaszeleteket, valamint a hagymát.

A vinaigrette-mártáshoz öntsük az ecetet, az olajat, a mustárt és 0,5 dl alaplét vagy levest egy kis tálba, sózzuk, borsozzuk, és habverővel keverjük simára. Óvatosan keverjük a salátához, nehogy a burgonyaszeletek összetörjenek. Lefedve tegyük a salátát 30 percre hideg helyre, hogy az ízek összeérjenek.

Mossuk meg a metélőhagymát, rázogassuk szárazra, és vékonyan karikázzuk fel. A salátát ízesítsük utána sóval, borssal és ecettel. Ha túl száraz, adjunk még hozzá egy kis alaplevet vagy húslevest. Forró virsli vagy tükörtojás mellé kínáljuk.