Calzone sült paprikával recept

Calzone sült paprikával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
1603

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A calzone tulajdonképpen töltött pizza. Ebben a receptben olajbogyóval, sült paprikával, friss bazsalikommal és mozzarella sajttal kevert, kockára vágott csirkehússal töltjük meg. Remek harapnivaló, akár ebédre szánjuk, akár uzsonnára visszük magunkkal a családi kirándulásra.
4 személyre

  • 2 piros húsú paprika kicsumázva és félbevágva
  • só és fekete bors
  • 1 nagy vöröshagyma felkarikázva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 db tojás felverve
  • 12 kimagozott fekete olajbogyó félbevágva
  • 4 evőkanál friss bazsalikom összevágva
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 15 dkg mozzarella sajt felkockázva
  • 30 dkg csirkemellfilé felkockázva
  • 12 olajban eltett aszalt paradicsom lecsepegtetve és feldarabolva
  • 30 dkg pizzapor

Elkészítés

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). Vékonyan kikenünk egy tepsit olajjal, majd beletesszük a paprikákat a vágott felükkel lefelé, és 10-15 percig sütjük, illetve addig, amíg a héjuk ráncosodni és kissé szenesedni kezd. A sült paprikákat műanyag zacskóba tesszük hűlni. A sütőt bekapcsolva hagyjuk.

Közben egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a hagymát és a fokhagymát, és állandó keverés mellett, mérsékelt hőfokon addig fonnyasztjuk, amíg éppen csak színt kap (10 perc).

A csirkehúst a serpenyőbe dobva 2 percig pirítjuk, ezalatt megváltozik a színe, de még nem sül át. Levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a bazsalikomot, az olajbogyót, majd sózzuk, borsozzuk, és félretesszük.

Elkészítjük a porból a pizzatésztát a használati utasítás szerint. Simára gyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Enyhén belisztezett deszkán mindegyik darabból egy 20 cm átmérőjű, kerek tésztalapot nyújtunk.

Ha meghűlt, kivesszük a zacskóból asült paprikát, lehúzzuk a héját, a húsát összevágjuk. A paprikát és a mozzarella sajtot összekeverjük a csirkehúsos-zöldséges keverékkel. Az egészet négy részre osztjuk, és a kerek tésztalapok közepére halmozzuk.

A tésztalapok szélét körben megkenjük tojással, majd félhold alakban összehajtjuk őket. A széleket jól összenyomkodjuk. A töltött pizzákat olajjal finoman kikent tepsire rakjuk, és műanyag fóliával lazán letakarjuk. Meleg helyen 15 percig kelesztjük.

Eltávolítjuk a fóliát, és a pizzák tetejét bekenjük a felvert tojással. Kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Melegen vagy szobahőmérsékletűre hűlve tálaljuk.

Tipp:

• A spanyol empanadát piros húsú paprika helyett sárga húsúval készítjük el, és a felkockázott paprikát sütés helyett a hagymával és a fokhagymával együtt megfonnyasztjuk. A bazsalikom helyett 1 kiskanál friss kakukkfűlevelet, az aszalt paradicsom helyett 1 evőkanál édes csiliszószt, és a fekete helyett zöld olajbogyót használunk. A mozzarella helyett 10dkg meghámozott, feldarabolt chorizo kolbászt teszünk a serpenyőbe a csirkehússal, és hozzáadunk még 2 evőkanálnyi ribiszkét.

Miért egészséges?

• A piros húsú paprika kiváló C-vitaminforrás, olyannyira, hogy még sütés után is hasznos mennyiségű marad benne.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 610 kcal (2544 kJ), fehérje 36 g, zsír 24 g (ebből telített 8 g), szénhidrát 65 g, (ebből cukor 9 g), rost 4,5 g, A-, B6-, B12-, C-vitamin, kalcium, B1-, E-vitamin, niacin, réz, vas, B2-vitamin, folsav, kálium, cink


Calzone sült paprikával

Calzone sült paprikával

A calzone tulajdonképpen töltött pizza. Ebben a receptben olajbogyóval, sült paprikával, friss bazsalikommal és mozzarella sajttal kevert, kockára vágott csirkehússal töltjük meg. Remek harapnivaló, akár ebédre szánjuk, akár uzsonnára visszük…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés