Calzone sült paprikával recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 35 perc
Megnézték: |
- 2 piros húsú paprika kicsumázva és félbevágva
- só és fekete bors
- 1 nagy vöröshagyma felkarikázva
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 db tojás felverve
- 12 kimagozott fekete olajbogyó félbevágva
- 4 evőkanál friss bazsalikom összevágva
- 1 evőkanál szezámmag
- 15 dkg mozzarella sajt felkockázva
- 30 dkg csirkemellfilé felkockázva
- 12 olajban eltett aszalt paradicsom lecsepegtetve és feldarabolva
- 30 dkg pizzapor
Elkészítés
A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). Vékonyan kikenünk egy tepsit olajjal, majd beletesszük a paprikákat a vágott felükkel lefelé, és 10-15 percig sütjük, illetve addig, amíg a héjuk ráncosodni és kissé szenesedni kezd. A sült paprikákat műanyag zacskóba tesszük hűlni. A sütőt bekapcsolva hagyjuk.
Közben egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a hagymát és a fokhagymát, és állandó keverés mellett, mérsékelt hőfokon addig fonnyasztjuk, amíg éppen csak színt kap (10 perc).
A csirkehúst a serpenyőbe dobva 2 percig pirítjuk, ezalatt megváltozik a színe, de még nem sül át. Levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a bazsalikomot, az olajbogyót, majd sózzuk, borsozzuk, és félretesszük.
Elkészítjük a porból a pizzatésztát a használati utasítás szerint. Simára gyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Enyhén belisztezett deszkán mindegyik darabból egy 20 cm átmérőjű, kerek tésztalapot nyújtunk.
Ha meghűlt, kivesszük a zacskóból asült paprikát, lehúzzuk a héját, a húsát összevágjuk. A paprikát és a mozzarella sajtot összekeverjük a csirkehúsos-zöldséges keverékkel. Az egészet négy részre osztjuk, és a kerek tésztalapok közepére halmozzuk.
A tésztalapok szélét körben megkenjük tojással, majd félhold alakban összehajtjuk őket. A széleket jól összenyomkodjuk. A töltött pizzákat olajjal finoman kikent tepsire rakjuk, és műanyag fóliával lazán letakarjuk. Meleg helyen 15 percig kelesztjük.
Eltávolítjuk a fóliát, és a pizzák tetejét bekenjük a felvert tojással. Kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Melegen vagy szobahőmérsékletűre hűlve tálaljuk.
Tipp:
• A spanyol empanadát piros húsú paprika helyett sárga húsúval készítjük el, és a felkockázott paprikát sütés helyett a hagymával és a fokhagymával együtt megfonnyasztjuk. A bazsalikom helyett 1 kiskanál friss kakukkfűlevelet, az aszalt paradicsom helyett 1 evőkanál édes csiliszószt, és a fekete helyett zöld olajbogyót használunk. A mozzarella helyett 10dkg meghámozott, feldarabolt chorizo kolbászt teszünk a serpenyőbe a csirkehússal, és hozzáadunk még 2 evőkanálnyi ribiszkét.
Miért egészséges?
• A piros húsú paprika kiváló C-vitaminforrás, olyannyira, hogy még sütés után is hasznos mennyiségű marad benne.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 610 kcal (2544 kJ), fehérje 36 g, zsír 24 g (ebből telített 8 g), szénhidrát 65 g, (ebből cukor 9 g), rost 4,5 g, A-, B6-, B12-, C-vitamin, kalcium, B1-, E-vitamin, niacin, réz, vas, B2-vitamin, folsav, kálium, cink