Cappuccinós piskóta recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Ezt a pehelykönnyű, kávé ízű piskótát nagyon könnyű elkészíteni. Kalóriaértéke alacsony, alig van benne telített zsírsav-tartalmú zsír, mivel vaj helyett olajat használunk.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 28 dkg sima liszt (BL 51)
- 30 dkg porcukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 0.75 kiskanál őrölt fahéj
- 1.25 dl dióolaj vagy olívaolaj
- 2 db szétválasztott tojás
- 4 db tojásfehérje
- 1.75 dl szobahőmérsékletű presszókávé
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 kiskanál vaníliaeszencia
- 0.5 kiskanál borkősav
- 2 evőkanál szitált porcukor
Elkészítés
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 3-as fokozat).Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet a porcukorral, a sütőporral és a fahéjjal. Az olajat a tojássárgájával, a kávéval, a kakaóporral és a vaníliaeszenciával együtt egy másik tálban simára keverjük. A lisztet a tojássárgás keverékbe forgatjuk.
Egy másik nagy tálban 6 tojásfehérjét habosra verünk. Hozzáadjuk a borkősavat, és addig verjük, amíg megkeményedik. A tojáshabot óvatosan a nyers tésztába forgatjuk.
Előkészítünk egy hosszúkás piskótasütő-formát (nem kell beolajozni!), és belekanalazzuk a masszát. 45 percig sütjük, amíg a belsejébe szúrt hústűre már nem tapad semmi. A sütőformát fejjel lefelé leborítjuk, és megvárjuk, amíg a piskóta kihűl.
Egy simítólapátot a sütőforma peremén végighúzva meglazítjuk a piskótát, majd kiborítjuk a formából, és egy tálra tesszük. Meghintjük porcukorral, és tálaljuk.
Tipp:
Vaníliás piskóta: Kihagyjuk a presszókávét, valamint a kakaóport, és 1 evőkanálnyira növeljük a vaníliaeszencia mennyiségét. Adjunk hozzá 2,5 dkg nagyon finomra aprított dióbelet, hogy a dióolaj ízét kiemeljük.
Miért egészséges?
A dióolaj szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. (Ne használjunk belőle túl sokat, mert nagyon erőteljes, jellegzetes az íze.)
A recept tápértéke:
Energia 215 kcal, zsír 7 g (ebből telített 1,5 g), fehérje 3 g, szénhidrát 36 g, nátrium 156 mg (só 0,39 g), élelmi rost 0,8 g.