Céklakrémleves krumplipürével recept

Céklakrémleves krumplipürével
3 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

85 perc

Megnézték:
2688

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Garantáltan elűzhetjük téli rosszkedvünket egy tányér tápláló céklakrémlevessel, amelyet ropogós zöldségekkel ízesített krumplipürével tálalunk. 

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1.2 dl félzsíros tej
  • 1 db édesköménygumó
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 db nagy sárgarépa
  • 2 szál újhagyma apróra vágva
  • 0.5 kiskanál citromlé
  • 4 evőkanál natúr joghurt
  • 1 l könnyű vagy gazdag zöldségalaplé lehetőleg házi
  • 50 dkg nyers cékla
  • 80 dkg lisztes burgonya meghámozva és kis kockákra vágva
  • só és fekete bors
  • édesköménygumó levele
  • kapor vagy petrezselyemzöld, apróra vágva a díszítéshez

Elkészítés

Az olajat egy nagy lábasba öntjük, és beletesszük a vöröshagymát. A sárgarépából 5,5 dkg-ot félrerakunk a burgonyapüréhez, a többit feldaraboljuk, és a lábasba tesszük. Összekeverjük, lefedjük, és mérsékelt hőfokon 5 percig pároljuk, hogy a hagyma megfonnyadjon.

A citromlét egy kis tálba öntjük. Az édesköménygumót négyfelé vágjuk. Negyedét finomra lereszeljük, és összekeverjük a citromlével. A félretett sárgarépát lereszeljük, és a reszelt édesköményhez adjuk, majd lefedjük.

A maradék édesköménygumót feldaraboljuk, és a lábasba tesszük. Hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott céklát, majd felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Mérsékeljük a hőfokot, és fedő alatt csendesen főzzük 30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Közben egy másik lábasban vizet forralunk. Beledobjuk a burgonyát, és kb. 10 perc alatt jó puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, s visszatesszük a lábasba. Lassú tűzön 1 percig melegítjük, hogy kiszáradjon, közben időnként rázogatjuk a lábast, nehogy a krumpli leragadjon. Levesszük a tűzhelyről, lefedve félretesszük, és melegen tartjuk.

A levest turmixgépben vagy botmixerrel a lábasban pürésítjük. Ha kell, visszaöntjük a lábasba, és újból felmelegítjük. Megkóstoljuk, és ízesítjük.

Amíg a leves melegszik, a burgonyát a mérsékelt hőfokra állított tűzhelyre tesszük, és fokozatosan beledolgozva a tejet, teljesen simára törjük. Hozzáadjuk a joghurtot, a lereszelt édesköményt és a sárgarépát, valamint az újhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A krumplipürét a levesestányérok közepére halmozzuk. A levest köré merjük, és meghintjük a felaprított édesköménylevéllel vagy petrezselyemmel.

Tipp:

• A krumplipüréhez adhatunk apróra vágott zellerszárat, reszelt zellergumót, vékony csíkokra vágott vörös vagy kelkáposztát, darabokra tépett kelbimbót vagy durvára vágott újhagymát is. Mindezek a zöldségek a bennük lévő vitaminokkal és ásványi anyagokkal növelik az étel tápértékét. A céklalevest nemcsak pürésített formában, hanem darabosan is elkészíthetjük. Ahelyett, hogy a levest a krumplipüré köré mernénk, az adagokat díszíthetjük 1-1 evőkanál natúr joghurttal, tejföllel vagy tejszínes tormakrémmel is, majd ezután szórjuk rá az apróra vágott édesköménylevelet vagy petrezselymet.

Miért egészséges?

• A cékla különösen gazdag folsavban, amely csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint megelőzi egyes fejlődési rendellenességek, például a nyitott gerinc kialakulását. Hasznos mennyiségű vasat is találunk benne. Sötétvörös színét egy betacianin nevű vegyületnek köszönheti, amelyről állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy gátolja a daganatok növekedését. A gyermekek is szívesebben fogyasztják a nyers, reszelt zöldségeket krumplipüréhez keverve. Az édeskömény fitoösztrogént, egy természetes növényi hormont tartalmaz, amely segít kiüríteni a szervezetből a felesleges ösztrogént. A magas ösztrogénszint növeli például az emlőrák kialakulásának kockázatát. Az édeskömény folsavat is tartalmaz.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 300 kcal (1251 kJ), fehérje 11 g, zsír 4 g (ebből telített 1 g), szénhidrát 56 g, (ebből cukor 21 g), rost 7 g, A-vitamin, folsav, B1-, B6-, C-vitamin, vas


Céklakrémleves krumplipürével recepthez kapcsolódó receptek

Céklakrémleves krumplipürével

Céklakrémleves krumplipürével

Garantáltan elűzhetjük téli rosszkedvünket egy tányér tápláló céklakrémlevessel, amelyet ropogós zöldségekkel ízesített krumplipürével tálalunk. 

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés