Céklakrémleves krumplipürével

Céklakrémleves krumplipürével

Garantáltan elűzhetjük téli rosszkedvünket egy tányér tápláló céklakrémlevessel, amelyet ropogós zöldségekkel ízesített krumplipürével tálalunk. 

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1.2 dl félzsíros tej
  • 1 db édesköménygumó
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 db nagy sárgarépa
  • 2 szál újhagyma apróra vágva
  • 0.5 kiskanál citromlé
  • 4 evőkanál natúr joghurt
  • 1 l könnyű vagy gazdag zöldségalaplé lehetőleg házi
  • 50 dkg nyers cékla
  • 80 dkg lisztes burgonya meghámozva és kis kockákra vágva
  • só és fekete bors
  • édesköménygumó levele
  • kapor vagy petrezselyemzöld, apróra vágva a díszítéshez
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az olajat egy nagy lábasba öntjük, és beletesszük a vöröshagymát. A sárgarépából 5,5 dkg-ot félrerakunk a burgonyapüréhez, a többit feldaraboljuk, és a lábasba tesszük. Összekeverjük, lefedjük, és mérsékelt hőfokon 5 percig pároljuk, hogy a hagyma megfonnyadjon.

A citromlét egy kis tálba öntjük. Az édesköménygumót négyfelé vágjuk. Negyedét finomra lereszeljük, és összekeverjük a citromlével. A félretett sárgarépát lereszeljük, és a reszelt édesköményhez adjuk, majd lefedjük.

A maradék édesköménygumót feldaraboljuk, és a lábasba tesszük. Hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott céklát, majd felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Mérsékeljük a hőfokot, és fedő alatt csendesen főzzük 30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Közben egy másik lábasban vizet forralunk. Beledobjuk a burgonyát, és kb. 10 perc alatt jó puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, s visszatesszük a lábasba. Lassú tűzön 1 percig melegítjük, hogy kiszáradjon, közben időnként rázogatjuk a lábast, nehogy a krumpli leragadjon. Levesszük a tűzhelyről, lefedve félretesszük, és melegen tartjuk.

A levest turmixgépben vagy botmixerrel a lábasban pürésítjük. Ha kell, visszaöntjük a lábasba, és újból felmelegítjük. Megkóstoljuk, és ízesítjük.

Amíg a leves melegszik, a burgonyát a mérsékelt hőfokra állított tűzhelyre tesszük, és fokozatosan beledolgozva a tejet, teljesen simára törjük. Hozzáadjuk a joghurtot, a lereszelt édesköményt és a sárgarépát, valamint az újhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A krumplipürét a levesestányérok közepére halmozzuk. A levest köré merjük, és meghintjük a felaprított édesköménylevéllel vagy petrezselyemmel.