Céklás batyu recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 150 perc
Megnézték: |
Lépkedett már vörös bársonyon? És kóstolta is? Ez bizony leveles tésztába töltött cékla.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 50 dkg cékla
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 db lila hagyma
- 1.5 evőkanál mustármag
- 1 evőkanál sherryecet
- 1 nagy csipet cukor
- 3 ág kakukkfű + a tálaláshoz
- 28 dkg leveles tészta
- liszt
- 15 dkg lágy kecskesajt
- 1.5 evőkanál méz
- 1 db tojás
Elkészítés
A céklát szorosan alufóliába csavarjuk, majd 200 °C-os sütőben másfél óra alatt puhára sütjük. Ha már eléggé kihűlt, meghámozzuk és cikkekre vágjuk.
Az olajat közepes lángon felforrósítjuk, hozzáadjuk a vékony karikára vágott hagymát és a mustármagot, és 6-8 percig pároljuk.
Hozzáadjuk az ecetet, a cukrot és a kakukkfüvet, nagy lángon, folyamatos kevergetés mellett 2 percig forraljuk, majd összekeverjük a céklával, és félretesszük hűlni.
A tésztát belisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtjuk, négy egyforma téglalapot készítünk belőle, majd megszórjuk a kecskesajttal és meglocsoljuk a mézzel.
A céklás tölteléket a téglalapok közepére kanalazzuk (a szélek maradjanak szabadon!), majd a tésztát a hosszabbik oldalról felhajtjuk, és a széleket alaposan összenyomkodjuk. (Ha maradt némi nyesedék tésztánk, a tésztacsíkokból díszítést készíthetünk a batyuk tetejére.)
A batyukat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojással, majd kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Kakukkfűvel megszórva tálaljuk. Párolt zöldségekkel kitűnő.